Khamis, 20 April 2017

TRIP TO BALI 2017 : SUPRISED UNTUK BIRTHDAY PAPA YANG KE-28

Assalamualaikum

Masih belum boleh move on dengan Bali. Trip bagi tahun ni, kami pilih untuk ke Bali, Indonesia. macam biasa, hanya sekali dibenarkan untuk travel menggunakan flight dalam setahun. Alhamdulillah, perjalanan kami dipermudahkan dan dipertemukan dengan insan-insan yang amat baik. Aku kan cuba tulis seringkas yang mungkin untuk itinerary kali ini.

Flight & Tiket

Kami pilih Air Asia untuk trip kali ini.  

Total harga tiket + bagage 70kg (pergi & balik) + food + seat = RM 2032.40

Untuk service seriously kami agak kecewa kerana tiada kemudahan untuk ibu bapa dan baby. Plus kami bayar untuk pilih seat tapi bila check in dan print tiket di airport, nombor seat tidak seperti yang kami pilih. Memandangkan ini adalah tiket tambang murah, kami terpaksa akur dan mungkin agak berkira-kira untuk travel menggunakan Air Asia selepas ini.

Kali ini Seketul Uqail aktifnya lain macam dalam flight, dia tak tidur. Mama dan Papa apa lagi, terpaksalah bersilat dengan dia selama 3 jam tu.

Hotel & Penginapan

Memandangkan kami menggunakan Air Asia Go. Jadi penginapan yang dipilih adalah linked dengan Air Asia. Untuk menikmati keindahan pulau, jauh dari kesibukan bandar Kuta, akhirnya kami memilih Dewani Villa Resort, Umalas, Kerobokan, Bali. Alhamdulillah, kami buat pilihan yang tepat. View hotel ni sangat cantik, lebih kurang macam taman bunga, sesuai sangat untuk honeymoon. Staff di sini juga sangat ringan tulang dan suka membantu. Mereka yang menguruskan suprised birthday untuk Papa Uqail dari A sampai Z. Senang untuk berurusan dengan mereka. 





Makanan 

Susah untuk mendapatkan makanan halal di Bali. Kalau ada, harganya pula adalah agak mahal. Alhamdulillah supir Ytobalitour kami Pak Abi adalah beragama Islam. Jadi beliau sangat menitikberatkan soal makanan. Untuk backpacker sekalian, better korang prepare makanan segera macam maggi, bubur nasi, roti dan snek. 

Untuk hari kedua kami bfast pagi di hotel (RM19 per pax), lunch di Restoren Batur Sari, Kintamani (RM45 per pax) dan dinner di Restoren Ayam Penyet Wong Solo (RM30 per pax). 

Untuk hari ketiga kami cuma bfast roti & maggi, lunch di Kedai Bakso (RM6 per pax), dan dinner di Jimbaran Seafood (RM400 : 4 pax). Kat sini selalunya ada group penyanyi yang akan menghiburkan customer dari meja ke meja. Mereka akan tanya negara asal customer, dan akan menyanyikan lagu dari negara tersebut. Macam kami, mereka nyanyi lagu Firman plus lagu Birthday khas untuk Papa Uqail. Semua customer bertepuk tangan masa tu, nampak tak ramai orang tolong celebrate birthday Papa. 

Untuk hari terakhir macam biasa bfast roti & Maggi dan luch di Restoren Ayam Tulang Lunak (RM 48 per pax)

Kesemua restoren yang dibawa oleh Pak Abi ini, adalah dijamin halal plus makanan sangat sedap. Suggested!

Jimbaran Seafood

Perkhidmatan Supir 

#ytobalitour : Suggested
Whassap : +62817556488 @ +6281236540997

Matlamat utama Pak Yanto memulakan perniagaan ini adalah untuk membantu orang-orang Islam yang ingin bercuti di Bali terutamanya dalam bab pemilihan kedai untuk mendapatkan makanan halal. Niat yang sangat murni, jadi kami doakan business beliau berkembang dan segala urusannya dipermudahkan. Pak Abi, salah seorang supir (dari #ytobalitour) yang entertaint kami dengan sangat baik, peramah dan sangat menepati masa.

Sim Card + Adapter Plug + Power bank

Tiga barang penting yang perlu ada :
Simcard Indonesia : untuk contact supir  + keep in touch dgn family + whassap + FB ( 7Gb RM 30 ) 
Adapter Plug : plug kat sana tak sama dengan Malaysia, untuk kemudahan charge phone. Kat sana pon ada jual tapi lagi better kalau bawak siap-siap
Power bank : Sebab dah banyak sgt selfie, snap pic (maklumlah tempat semuanya sesuai utk bergambar)


Tempat Menarik

Start dengan hari kedua sebab hari pertama tu kami sampai di Bali jam 10 malam. Memang sampai terus Check in hotel dan beradu. 

Hari Kedua :

Batik Art Craft - Melihat cara penghasilan batik handmade, shopping barang kraftangan
YanYan Silver - Melihat cara penghasilan silver, shopping silver & emas
Galeri Lukisan - Pelbagai jenis lukisan dijual di sini
Cantik Luwak Coffee - Perkebunan kopi, pemprosesan kopi, kopi luwak, kopi asli yang ditambah pelbagai perisa seperti ginseng, halia, kunyit, vanila, rozel, manggis blabla
Kintamani- Keindahan pemandangan gunung berapi dan tasik
Tegalalang - Penanaman tadi bukit yang berteres
Tampak Siring Temple - Terdapat air mata air, dipercayai oleh kaum di sana bahawa air ini dapat membersihkan diri dari kekuatan negatif.
Agung Bali - tempat membeli belah, souvenier ( tshirt kat sini sgt berkualiti, plus kat sini korang boleh dapat tshirt muslimah yang bercorakkan bali)

Handmade : Batik

Handmade : Silver
Kopi Luwak



Kopi + flavour 

Padi bukit

Hari Ketiga :

Nusa Duo - pelbagai permainan air seperti banana bot, jet ski, snorkeling, seawalker, flyingboard, parasailing, scuba diving, rolling donut blablabla
Turtle Island -pusat conservation penyu dari baby sehingga yang hampir mencecah umur puluhan tahun.
Water Blow - tebing dengan hentaman ombak, tidak dibenarkan mandi
Dreamland Beach - pantai kelihatan rendah dari laut
Pandawa Beach - pantai di balik tebing batu, pasirnya kasar, terdapat patung pandawa 5 bersaudara
Uluwatu Temple - pemandangan cantik, fokus kpd sunset
Bali Surf Outlet - shopping quicksilver, roxy blablabla

Nusa Dua

Water Blow

Uluwatu Temple
Hari Keempat

Bedugul Tasik Bratan - suhu sejuk, boleh memancing, naik perahu swan, picknik, taman permainan
Pasar Candi Kuning - shopping (telekung + souvenier + kerepek +kain batik blablabla)
Tanah Lot - berada di atas batu karang besar, sunset
Pantai Segara  - pantai ni berdekatan dengan airport, sunset


Bedugul

Tanah Lot

Pantai Segara
*kebanyakan tempat menarik kat atas, dikenakan tiket untuk masuk

Rasanya sampai kat sini je lah entry untuk kali ni. Moga dapat membantu korang yang plan nak ke Bali nanti. Enjoy your trip. 

Love
She's DHHassan

Isnin, 2 Januari 2017

TRIP TO SABAH WITH SEKETUL UQAIL

Assalamualaikum

Selamat Tahun Baru semua.

Alhamdulillah kita semua masih diberi kesempatan untuk bernafas sehingga hari ini. Syukur ke Hadrat Ilahi. Tahun baru Azam baru kan. Wish u all best of luck okeii. Semoga Allah mempermudahkan urusan untuk mencapai azam tersebut. 

Macam biasa, setahun sekali sahaja dibenarkan travel menggunakan flight. Haha langkah penjimatan kononnya. Entri kali ni aku buat khas untuk share itinerary ke Sabah hujung tahun lepas. Dah lama sangat tertangguh. 

Flight & Tiket 

Selalunya kami travel guna Air Asia tapi kali ni disebabkan nak bawak Mama dan Seketul Uqail, kami decided untuk pilih Malindo Air. Tiket untuk 4 Adult & 1 Infant adalah RM13++ (harga termasuk bagage 30kg untuk adult & 10kg untuk Infant plus meals). So far, Alhamdulillah sangat berpuas hati dengan service yang diberikan. Cerita sebenarnya pilih Malindo sebab ade screen, so kalau Uqail bosan boleh lah bagi dia tengok cerita kartun. Tapi anak bertuah tu, naik flight je terus tidur, sampai Sabah baru dia bangun. Apa lagi Mama & Papa la yang seronok layan cerita.

Ps : kami pun termasuk dalam mangsa-mangsa tiket Rayani Air, tapi plan mula2 tu ke Kuching. Disebabkan tiket burn jadi kami decided untuk ke KK.

Hotel

Tang Dynasty Park Hotel di Kota Kinabalu. ( goverment rate - Family room :  RM260 untuk 3 hari 2 malam, include 3pax bfast). So kami cuma tambah 1 pax bfast untuk dewasa. Untuk 2 hari, RM20. Total adalah RM280. Hotel ni senang sangat nak cari, tak jauh dengan Air Port. 

Mile 36 Lodge di Kundasang, (Family room : RM200 untuk 2 hari 1 malam, include bfast 4pax). View kat sini memang sangat cantik, Bfast sambil menikmati keindahan alam. Jangan terkejut bilik kat sini memang tak ada kipas tau, water heater tu pon boleh rasa mcm tak berfungsi sebab suhu yang terlampau sejuk. Lodge ni berdekatan dengan Strawbery Farm. Tapi bilik kami tu tak ada tv, so dengan keadaan cuaca yang cepat gelap tu, mungkin agak membosankan jugak lah. Tapi kami semua tidur awal sebab penat seharian berjalan. So tak ada lah rasa bosan tu.

Opss, lupa nak bagi tau, hotel-hotel ni aku dah booking awal melalui booking.com. Hotel kena pandai cari sebab takut jauh dari Pekan Kundasang tu. 

Makanan

Anjung Selera Likas Kota Kinabalu.  Terdapat banyak kedai makan kat sini, pilih lah mengikut citarasa masing-masing. Harga pon berpatutan sangat, 5 orang makan cuma RM109. Itu pon sampai dah mengah-mengah nak habiskan makanan. Ketam, lokan, kerang blablabla semua kami balun. Kalau kat Semenanjung menangis lah nak membayar. 

Restoran Nelayan Kota Kinabalu. Restoren ni memang sangat cantik, feeling makan atas Cruise gitu. Harga pon standard Cruise jugak lah ye. Kat sini kami berhabis dalam RM200 untuk 5 orang. Yang ni memang sengaja nak feeling2 orang ada-ada. Haha so far, dia punya tips kalau pelayan tu tanya, nak wet tissue tak? nak keropok tak? Jangan rasa itu free okeii, itu semua kena charge. 

Tempat Menarik

Kota Kinabalu..

Untuk pengetahuan, kat sana kebanyakan tempat akan tutup seawal jam 4.30 petang. Jam 6 petang tu dah macam senja kat sini. Jadi sila pastikan anda susun perjalanan anda sebaik mungkin. 

Menara Jam Atkinson + Signal Hill. ( tempat ni dekat-dekat je, tapi kalau dah nak gelap tu memang cantik la, untung boleh tengok sunset)

Pantai Tanjung Aru (macam biasa, tempat orang melepak, berselfie bagai. kebiasaannya orang tak mandi manda kat sini, setakat celup-celup kaki je)

Pasar Filipina + Dataran Todak ( kat pasar tu korang boleh borong mutiara, kena pandai cari kedai baru dapat murah. Dataran todak tu untuk snap gambar buat kenangan. Kat sini banyak gerai-gerai jual makanan, try la rasa rumpai laut kat situ, mana tau kena dengan selera kan )

Pulau Manukan dan Pulau Sapi ( Beli tiket dekat Jesselton Point, kalau boleh beli awal, tidak digalakkan walk in. Mohon bawa bekal sebab harga makanan dekat pulau ni, al maklum sahaja la )

Kundasang...

Sama macam KK, tapi di Kundasang kabus tebal, plus dengan kedaan jalan di lereng-lereng bukit, membuatkan perjalanan menjadi sukar. Mohon kembali ke tempat penginapan sebelum jam 6 petang. Bungkus makanan siap-siap sebab kebanyakan kedai akan tutup paling lewat jam 8 malam. Jangan lupe try chicken wing kat sana. Sedap tau. Kedai makan mcm tak byk choice sangat la, sebab pekan dia kecil. So far fast food yang ada cuma KFC. Lagi satu, aku nasihatkan untuk print peta Kundasang & Ranau untuk memudahkan perjalanan. Sebab ada sesetengah kawasan yang tak de signal. Power bank tu paling penting.

Poring Hot Sping ( Agak jauh dari Kundasang, tutup jam 5.00 petang )

Sabah Tea ( Bersebelahan dengan Tagal Luanti )

Tagal Luanti Sg Moroli ( Ini tempat yang orang duk sebut pasal ikan kelah tu, diingatkan lokasi tempat ni kat tepi jalan je. Jangan tersesat mcm kami, sampai meredah ladang teh bagai. Hihi)

Kundasang, War Memorial ( Berdekatan bulatan kundasang, view cantik, boleh lihat seluruh pekan Kundasang )

Desa Dairy Farm ( Fefeling kat New Zealand, boleh try bagi susu minum susu, rasa susu fresh dari ladang )

Strawbery Farm ( Ladang strawberi, kecik je tempat dia )

Pekan Nabalu ( Tempat shopping nak beli souvenir )

Kereta Sewa

Boleh try whassap or call nombor ni  : 01121256743. Kami sekeluarga sewa Saga, selesalah untuk berlima.

So far rasanya itu je lah yang penting kot. Untuk yang travel dengan baby mcm Seketul Uqail tu, baju memang kena bawak banyak plus susun lah perjalanan mengikut kesesuaian, jangan terlalu pack, kesian pada baby. Prepare makanan, biskut, roti, air dan yang paling penting ubat dalam beg baby. Sebelum naik flight, prepare susu siap-siap. Bila flight tengah start nak landing or fly bagi baby minum susu or air untuk mengelakkan baby sakit telinga.

Ini  sajalah kot yang dapat share. Kalau ada papa nak tanya boleh pm okei. Harap membantu.

So selamat bercuti.


Selasa, 1 November 2016

Happy Birthday : DAIYAN UQAIL TURNS ONE !

Assalamualaikum...

A big thanks untuk semua yang sudi hadir memeriahkan majlis especially  team Uqail Lovers. Guest semua memang sangat sporting habis support team blue & white kami.

p/s : Birthday Uqail ni memang Sham bagi aku organize 100% lah.Alhamdulillah lega sangat, dapat buat seperti yang dihajati. Seminggu sebelum majlis tu memang all out nak siapkan semua ni. Alhamdulillah lega sebab rata-rata tetamu berpuas hati siap puji makanan semua sedap.

INVITATION CARD

Invitation card ni untuk Teacher kat school Uqail (aku buatkan lima untuk seorang satu), jiran-jiran dan officemate & special untuk Team Uqail Lovers. Tak banyak pon adalah dalam 30 pcs camtu. Yang lain semua aku jemput melalui whassap je.

BANNER


Banner ni  design sendiri special untuk Uqail yang suka sangat Didi & Friends + Zirafah. Haha seminggu jugak mak dia dok explore software AI tu nak siapkan banner ni. Dah siap print dekat Realtees Seksyen 15 Shah Alam. Kebetulan ada kawan kerja dekat sini. Banner ni kecik je 3x2 rasanya, harga pon berbaloi lah.

CANDY CORNER + GUEST BOOK






 Guest book tu sebagai kenangan. Untuk Uqail baca masa dia dah besar nanti. Thanks semua untuk ucapan yang tak putus putus buat Uqail.

DESSERT

Cream puff dan chese tart ni officemate yang suggest. Alhamdulillah rasa memang sangat tidak mengecewakan. Sesiapa nak boleh contact nombor ni : 013.639.0785. Cupcake tu salah seorang team Uqail Lovers yang sponsor, rezeki anak. Thanks kak.




HELIUM BALLON + DECORATION

Aku order dengan Caca Merba. Boleh search kat facebook, dia orang siap boleh buat delivery lagi. Owner kedai ni Melayu dan sangat peramah. Mari kita support business beliau.

GIFT


Untuk kawan-kawan seangkatan Uqail. Awal sangat packing, sehari uqail akan ambik satu toys dalam bakul ni haha, jadi inilah je yang tinggal.

CAKE


Ice cream cake yang sangat owesome ala ala baskin robbin. Flavour dia kita boleh pilih nak buat combination ape. Didi & Friends tu of course lah sebab Uqail memang addict dengan kartun tu.  Kek ni aku ambik 1.5 kg tapi berbaloi sebab memang sold out. Masa time orang ramai tengah nyanyi lagu birthday boleh pulak si Uqail pergi pegang kek tu, haha tak sabar betul nak makan.


Happy Birthday Sayang. Mama Papa Love u to the moon and back.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...