Ahad, 30 Disember 2012

Gud Bye 2012 & Hello 2013

Assalamualaikum..

It's already a year. Time is runing too fast right? So, How about your 2012? Tercapai tak semua yang dihajati? Never mind, ada lagi sehari untuk memenuhi semua impian tu. Sempat tak? Tak pe kalau tak sempat pon, boley carry on ke tahun 2013 kan.

For me, Alhamdulillah. Segalanya bertambah baik. Too many things that happen, kalau nak cerita semua sampai esok  pon tak habis kan.  Some of the most meaningful things...




It's mine. My first aset which i bought it by myself. Alhamdulillah Allah mempermudah segala urusan pembelian rumah ni. Kontrak telah ditandatangani pada bulan Mei dan sekarang tengah tunggu pembinaan siap je. Actually, my dream..  I want to grab that corner lot, tapi da bukan rezeki kan. Apa pun, i'm so thankful to Allah.





Second, Ak dapat offer dari Lembaga Getah Malaysia untuk jawatan Setiausaha. Alhamdulillah, i'm thankful again. Berkat doa semua orang, akhirnya dapat post permanent. So dari Kuala Terengganu, i'm fly away to Selangor. Start my new life here. Yang Penting, dekat dgn kampung, Boley selalu date dengan mama.


 Alhamdulillah, ni lah antara 2 perkara yang paling bermakna for this year. Next year, InsyaAllah there are many types of things to achieve.

For all my friends, yang da selamat jadi wife, fiance to somebody and also mother to be. Congratulation babe. I'm always pray for your happiness. Take care of yourself, your baby, your husband and fiance okay?


For 2013, Hello... Semoga awak membawa kebahagiaan yang berterusan. Tq.


With Lurf,
Cik DHHassan











Rabu, 7 November 2012

Doa Akhir dan Awal Tahun

Salam...

Selamat tengahari semua. Sekejap je da hujung tahun kan. Alhamdulillah dengan izin Allah, banyak impian dan azam tahun 2012 telah dapat dicapai dan bakinya akan dibawa ke tahun hadapan. InsyaAllah.. Saya baru lepas fotokopi doa2 ni untuk semua staf di pejabat. Sekarang saya ingin berkongsi dengan kawan-kawan semua. Semoga kita semua mendapat keberkatan. Amin.

Doa Akhir Tahun

Doa Akhir Tahun dibaca 3 kali pada akhir waktu Asar atau sebelum masuk waktu Maghrib pada akhir bulan Zulhijjah.
Dengan izin Allah, sesiapa yang membaca doa ini akan mendapat Perlindungan Allah SWT dari fitnah dan tipu daya syaitan serta mendapat setahun keampunan dosa yang lalu.


Maksudnya:

Allah SWT berselawat ke atas penghulu kami Muhammad SAW, ahli keluarga dan sahabat-sahabat baginda dan kesejahteraan ke atas mereka.
Wahai Tuhan, apa yang telah aku lakukan dalam tahun ini daripada perkara-perkara yang Engkau tegah daripada aku melakukannya dan aku belum bertaubat daripadanya. Sedangkan Engkau tidak redha dan tidak melupakannya. Dan aku telah melakukannya di dalam keadaan di mana Engkau berupaya untuk menghukumku, tetapi Engkau mengilhamkanku dengan taubat selepas keberanianku melakukan dosa-dosa itu semuanya. Sesungguhnya aku memohon keampunanMu, maka ampunilah aku. Dan tidaklah aku melakukan yang demikian daripada apa yang Engkau redhainya dan Engkau menjanjikanku dengan pahala atas yang sedemikian itu. Maka aku memohon kepadaMu.
Wahai Tuhan! Wahai yang Maha Pemurah! Wahai Yang Maha Agung dan wahai Yang Maha Mulia agar Engkau menerima taubat itu dariku dan janganlah Engkau menghampakan harapanku kepadaMu Wahai Yang Maha Pemurah. Dan Allah berselawat ke atas penghulu kami Muhammad, ke atas ahli keluarga dan sahabat-sahabatnya dan mengurniakan kesejahteraan ke atas mereka.


Doa Awal Tahun

Doa Awal Tahun dibaca 3 kali selepas maghrib pada malam 1 Muharram 1433 (Hari Sabtu malam Ahad).
Barangsiapa membaca doa ini sebanyak 3 kali selepas solat rowatib ba’diyyah Maghrib pada malam tanggal 1 Muharram, Allah akan memerintahkan 2 malaikat untuk melindunginya daripada fitnah dan tipu daya syaitan selama setahun yang mendatang.



Allah SWT berselawat ke atas penghulu kami Muhammad SAW, ahli keluarga dan sahabat-sahabat baginda dan kesejahteraan ke atas mereka.
Wahai Tuhan, Engkaulah yang kekal abadi, yang qadim. yang awal dan ke atas kelebihanMu yang besar dan kemurahanMu yang melimpah dan ini adalah tahun baru yang telah muncul di hadapan kami. Kami memohon pemeliharaan dariMu di sepanjang tahun ini dari syaitan dan pembantu-pembantunya dan tentera-tenteranya dan juga pertolongan terhadap diri yang diperintahkan melakukan kejahatan dan usaha yang mendekatkanku kepadaMu Wahai Tuhan Yang Maha Agung dan Maha Mulia.
Wahai Tuhan Yang Maha pengasih dari mereka yang mengasihi dan Allah berselawat ke atas penghulu kami Muhammad. Nabi yang ummi dan ke atas ahli keluarga dan sahabat-sahabatnya dan kesejahteraan ke atas mereka


 Love,

Cik DHHassan

Rabu, 12 September 2012

Selesai Hantaran part 1

Assalamualaikum...

Hye selamat tengahari semua. Da lunch? I'm done. Baru balik dari jamuan raya PUSPANITA 2012. Alhamdulillah kenyang. First day join Persatuan ni. Baru nak mencuba, wish me luck okeii dear. Amin. Sebenarnya nak share cerita, semalam saya teman Kak Chik n her husband to be p sopink barang hantaran. Tapi part one je..Sebab tak sempat nak beli semua barang. Hye cik wedding planner sangat letih, belum balik keje lagi Kak Chik da inbox cakap dye da sampai depan kuarters.. Huhu, ape lagi kalut lah nak balik. Untung bos tak de semalam tau.

Jeles dengan Kak Chik sebab dye dapat 2 cincin Poh Kong yang sangat2 gojes kot... Sekarang tengah survey rantai untuk batal air sembahyang nanti. . Al maklumlah my brother in law to be tu cerewet ckit. Semuanya nak perfect.Hahaha.

Semua orang excited tuk this wedding. Mungkin sebab da lama x de kenduri kahwin kat rumah arwah abah kot. Huhhu... semoga segalanya berjalan dengan lancar. Amin..

P/S : My brother in law to be hadiahkan ikan kat kite... Da bawak kat office buat kawan.. ngeeee

Luv
Cik DHHassan

Selasa, 11 September 2012

2A Kraf Enterprise

Assalamualaikum...

Alhamdulillah. Syukur kehadrat Ilahi kerana  Cik Bff  sudah berjaya menyiapkan final project beliau dengan jayanya. Blog da berseri-seri dan semakin banyak new post sekarang. Lega rasanya akhirnya segalanya selesai. Maaf sebab tak dapat nak bersama  awak sampai step terakhir penyiapan blog. Cuma boleh berikan sedikit tunjuk ajar dari jauh sahaja. Apapun awk adalah pelajar yang sangat pintar dan cepat belajar. Seronok kalau semua cikgu dapat anak murid macam awak tau sayang.

Kepada semua rajin-rajin lah melawat 2A Kraf Enterprise yang menawarkan produk kraftangan yang sangat istimewa dan harga yang berpatutan. Boleh dijadikan cenderahati atau hiasan. Silalah menjamu mata.




Isnin, 10 September 2012

Segalanya Baru

Assalamualaikum

Selamat petang semua. Alhamdulillah, masih bernafas hingga ke hari ini. Hidup yang penuh perantauan. Dari Terengganu ke Selangor. Then Alhamdulillah, perjalanan pulang ke kampung..bersama-sama anak2 kecil saya selamat. Syukur. Mulenya tak nak balik, tapi kasihankan anak2, saya balik jgak.. Walaupun hanya berpandukan sign board semata2.Takut jgak tersalah jalan, tapi in my mind always says that, kalau dr Kuala Terengganu sye boleh drive alone, pasti kali ni pown boley.. Tambah pula, anak2 menemani sye. Lega, semuanya selamat dan saya dapat meneruskan tugas pada hari ni.

Menunggu jam berdetik hingga pukul 5 petang. Tak sabar nak balik. Awal2 lagi Kak Chik da mintak tolong dye daftar nikah secara online. Wah, excited rasenya bile akan ada lagi satu kenduri berlangsung kat rumah arwah abah. Congrate sis, hope this is the best for u. Semuanya dalam perancangan, baju, hantaran, kenduri, gambar... Macam saya pulak yang terlebih excited dari bakal pengantin ni. huhuu. Saya slalu mahukan yang terbaik buat awk Kak Chik. Setelah ape yang awk harungi selama ni, kebahagiaan itu nyata milik awk. Semoga saya dapat sedikit kekuatan dengan kebahagiaan awk.

Segalanya baru, kawan-kawan baru, rakan kerja yang baru, suasana baru, rumah baru, housemate baru. Alhamdulillah selama lebih seminggu, saya semakin menyesuaikan diri dengan keadaan di cni. Ada yang lebih dan ada yang kurang, biasalah lumrah kehidupan. Tak sempurna. Tapi saya bukanlah seseorang yang rumit, sebab saya boleh hidup dimana2 sahaja, dalam apa jua keadaan...  Mama & Family memang tak risaukan saya, sebab mereka tau saya boleh hidup walau di mana pown saya dicampak.

Rindu. memang saya sangat rindu pada office lame, tapi jdoh kita tak panjang kan. Doakan saya bahagia di cni tau. Pagi tadi bekas bos sye di CIDB ade mesej bertanyakan keadaan di cni. Alhamdulillah saya baik-baik saja di cni. Thanks tuk semua yang ambik berat akan keadaan saya. InsyaAllah saya akan berusaha tuk terus memajukan diri saya di cni.

hmm sudah lama saya tak tulis mengenai hati kan.. Tak de ape yang menarik. Cuma saya harap yang saya akan semakin tenang dan tabah menghadapi ujian Allah. Saya tau Allah da tentukan yang terbaik buat saya. Saya tak pernah terlintas tuk menjatuhkan atau merampas sesiapa. Sebab saya serahkan semuanya kepada Allah. Pegang pada ayat kalau jodoh tak ke mana. InsyaAllah. Tak guna untuk terus merintih kesedihan atau berbangga memiliki, segalanya pinjaman semata. Segalanya adil di dalam dunia, kalau kita menyakiti, satu hari kita akan disakiti kembali.

Luv
Cik DHHassan

Selasa, 4 September 2012

Welcome to LGM

Assalamualaikum

Selamat tengahari. Hari ketiga berkhidmat di Lembaga Getah Malaysia. Alhamdulillah segalanya berjalan dengan baik. Saya masih lagi cuba menyesuaikan diri dengan keadaan di sini. Semoga segalanya dipermudahkan oleh Allah. Amin.

 Rasanya masih banyak yang perlu dipelajari di sini kerana suasana kerja yang berbeza dengan CIDB. Yang penting perlu mengenali bos dan rakan-rakan terlebih dulu. Persefahaman itu penting kan. 

InsyaAllah, saya akan cuba yang terbaik dan menghargai sepenuhnya jawatan tetap yang diberikan. Terima kasih pada semua yang membantu saya.



Ahad, 26 Ogos 2012

Selamat Hari Raya Semua

Assalamualaikum...

Selamat pagi semua... Da masuk minggu kedua syawal, tp still tak terlambat lagi kot nak wish Selamat Hari Raya, Maaf Zahir Batin. Macamane sambutan raya tahun ni? tentu seronok kan. Alhamdulillah, sambutan raya tahun ni sederhana sahaja, apa pun tetap bersyukur sebab berjaya menghabiskan Ramadhan tahun ni, semoga diberi keizinan tuk merasainya tahun depan. Amin.

Alhamdulillah tahun ni, semakin lengkap syawal dengan kehadiran semua insan tersayang. Tapi sedikit suram sebab cuma kak long yang balik beraya, yang lain beraya di rumah mentua masing2.. Biasalah bila da berkeluarga haruslah mengikut giliran kan. Tapi syukur lah rumah mentua mereka masih di bumi yang sama, dan tak lah jauh mane pown. Semuanya dekat2 je.

Thanks tuk semua sedara mana, kawan2 yang sudi datang beraya. Seronok sangat jumpe korang semua tau, semoga persahabatan tetap utuh terjalin sehingga ke akhir hayat. Amin.. Tahun ni x de lah round the world sangat beraya, cuma yang mane sempat je. Maaf ye kawan2.

Owh ye tuk Cik Adila, selamat bertunang ye sayang... Maaf x dapat datang tau, tp InsyaAllah 6t awak kawen confirm sye datang.. Huhu sowang lagi kawan skol da jd tunangan owg. Semoga bahagia dan kekal hingga ke akhir hayat. Amin.






Rabu, 25 Julai 2012

Rezeki di bulan mulia

Assalamualaikum....

Selamat menyambut bulan Ramadhan al-Mubarak...

Sekali lagi ct ucapkan terima kasih yang tidak terhingga kepada semua yang mendoakan kebahagiaan dan kejayaan ct. Alhamdulillah, syukur pada Ilahi, akhirnya ct dapat tawaran kerja di Lembaga Getah Malaysia. Thanks a lot kepada semua yang telah bersusah payah membantu, mendoakan, dan memberi sokongan untuk ct sepanjang permohonan kerja dan sesi temuduga pertama dan kedua.

16 Ogos 2012, tarikh akhir ct kat bumi Terengganu. Sedih rasanya, bila da setahun lebih mengharungi suka duka kat cni. Banyak pengalaman, kenangan, kenalan yang terpaksa ditinggalkan di cni, semuanya demi masa depan. Tapi yang paling sayang rumah baru, tak sempat nk rasmi.. sedeynya. Kepada bakal penyewa, jaga rumah ct baik2 ye.

Lots of love,

Cik DHHassan....

Rabu, 27 Jun 2012

Assalamualaikum....

Wah da lame x update blog, apa khabar semuanya. Harap chat keii.. Da ramai yang complain lame x update, sorry keii, cbuk ckit lately ni...  Owh ye First skali, nak wish Selamat Pengantin Baru kat Cik BFF sye yang selamat melangsungkan perkahwinannya pada 8 Jun yang lepas. Semoga awk dan Idhan bahagia, kekal hingga ke akhir hayat keii... Amin... 

Keduanya, alhamdulillah syukur pada Allah S.W.T. , akhirnya loan rumah sye telah pun lulus. Lega rasanya, bila segalanya berjalan lancar seperti yang dirancang. Tak sabar rasanya nak decorate rumah baru. Excited sangat. Nak pilih cat, langsir, perabot. Wow, duit pown boley tahan excited jgak nak keluar ni... hohoho.. Tak sangka dalam usia semuda ni, sye dapat mengumpul semua aset yang saye perlukan. Apa pun rezeki tu semuanya datang dr Allah. Dan Thanks to Mama, yang sentiasa menyediakan keperluan yang terbaik buat sye.

Ketiganya, alhamdulillah syukur pada Allah S.W.T., sye dipanggil untuk Temuduga tapisan kedua di Lembaga Getah Malaysia. Walaupun terlambat sehari jawab exam, Mulanya agak frust sebab terlambat, tapi syukur kertas soalan sye masih diterima. Sye akan cuba wat yang terbaik untuk Temuduga peringkat kedua ni. Harap2 semuanya okeii... Thanks tuk sume yang sudi membantu, utk abg Zahari n abg Nizam yang sudi menghantar sye ke LGM  dan menemani sye hingga semuanya selesai. Thanks tuk Kak Suriza yang x henti-henti memberi semangat dan dorongan. Thanks tuk Mama, kawan dan keluarga yang sentiasa mendoakan. dan thanks tuk Abg yang sentiasa berada di samping sye. Ahamdulillah. kasih sayang dan pengorbanan semua tak kan sye lupakan.

The new One, Sye dapat Galaxy Tab..huhuhu, Now Tab n BB da jd gajet yang wajib berada dlm handbag sye. Cume tgah carik baju baru tuk mereka berdua dan haruslah ia bewarna pink kan. 

Kerja ? Biasalah bukan tidak seronok keje kat CIDB cume, tak salah kalau kte nak cari yang lebih baik kan. Sye seronok di cni, walaupun kadang2 berada di bawah tekanan. Biasalah kan, nama pown keje, haruslah disertai stress.. Apapun semuanya berada di bawah kawalan. Minggu depan akan ada satu Seminar Integriti tuk kontraktor di TTC. Hmm bulan Julai sememangnya akan menjadi sgt cbuk, dengan Sukan KKR lagi kan. Hai x tau larh bile pulak sye dapat update blog lepas ni...

Apapun selamat berjumpa lagi ye kawan.... take care.

Isnin, 14 Mei 2012

Mesyuarat

Hey Readers....
Assalamualaikum...

Hari ni adalah hari yang sangat-sangat penat tau. Dtg opis, punch card and terus bekerja tau. Mana taknya, hari ni je ade 2 mesyuarat, Mesyuarat Pengurusan dan Mesyuarat Kelab. Dua2 penting dan dua2 pown ak kena ambik minit. thanks to trengkas sebab membantu walaupown mcm banyak da lupe je..hehehhe.. Menu meeting hari ni, nasi dagang.Wow, bunyi mcm sedap kan, tapi malangnya ak x bley makan ikan dye. Owg tganu panggil ikan tu ikan "tongkol".. So, ade menu special tuk ak, Nasi Lemak..heheheh, terima kasih pada y sangat memahami..dan sudi membeli.

Meeting Pengurusan td x lame mane pown, oke larh, cume yang bestnya pihak HQ da luluskan pengubahsuaian, so lepas ni opis CIDB makin cantik dan berseri-seri larh tau..huhuhu... Tak de larh ak kena wat report maklumbalas pelanggan pasal kaunter sempit lg... heheheh.. Cakap pasal report, wah hari ni da 14, kena bekerja keras nampaknya tuk kumpul 20 keping maklumbalas pelanggan. Hye pakcik- pak cik tolong larh ak, ckup 20 keping ak janji x mintak lagi.... ak nak wat report ni, ak da larh baru sebulan jagung jage ISO ni. banyak lagi yang tak tau...

Meeting kelab plak sangat lame, 2 jam tau... cter ape, sumenya pasal nak ke Bandung larh. hehehehe.. excited nak p Bandung ni, bershopping. wah, da terbayang-bayang di mata ni... Haha ni bukan angan-angan mat jenin tau, memang nak pegi pown.. Semoga segalanya dipermudahkan... Amin.. tapi nak cari qotation yang murah dan berbaloi bukannya senang kan..

Hmm, demam ak da beransur baik, alhamdulillah... cume batuk dan selsema je belum baik lg.. Sume owg pown nak tegor sore rock.. heheh sekali sekala jadi Ella ape salahnyer kan...  :-p

Jumaat, 11 Mei 2012

Selamat Hari Ibu & Selamat Hari Guru, Mama

Hey Readers...
Good Morning....

Da lama x update blog, busy sgt gayenya. huhu, rindu sgt blog. Slalu bace entry baru kawan-kawan je, then hari ni , nak update entry sendiri. Sempena Hari Ibu & Hari Guru. Aku nak dedikasikan entry ni untuk mama tercinta.

Buat Puan Siti Salmiah binti Sharif...

Selamat Hari Ibu...
Selamat Hari Guru....

Mama....
Jasa dan pengorbananmu x mungkin dapat dibalas dengan cara apa sekalipun.. 

Mama....
Terima kasih sebab mengandungkanku selama 9 bulan 10 hari
Terima kasih sebab melahirkanku ke dunia
Terima kasih sebab menjaga dan membesarkanku sampai sekarang
Terima kasih sebab memberi didikan agama & pelajaran sehingga ke menara gading
Terima kasih sebab memberi keperluan & kesenangan hidup selama ini
Terima kasih sebab sentiasa menjadi pendorong di saat aku jatuh
Terima kasih kerana merestui segalanya
Terima kasih kerana sentiasa memaafkan di saat aku melukakan hatimu
Terima kasih kerana sudi menjadi, ayah ibu guru dan sahabat yang paling memahami.....

Mama....
Walau seribu ibu datang kepadaku, x mungkin dapat menggantikan dirimu...
X mungkin sama kasih sayangnya
X mungkin sama senyumannya
X mungkin sama kelazatan masakannya
X mungkin sama nasihatnya
X mungkin sama layanannya...

Mama....
Di saat jauh darimu
Sekarang ak tau...
Betapa sukarnya mencari sesuap nasi
Betapa sukarnya menjaga sekeping hati dr seorang anak
Betapa sukarnya memenuhi kehendak seorang anak
Betapa sukarnya apabila terpaksa memikul beban menjadi  ayah dan ibu....

Mama.....
Di saat letih, kau masih mampu tersenyum memandangku
Di saat letih, kau masih mampu memasak makanan kegemaranku
Di saat letih, kau masih mampu menjaga ku y sedang sakit
Di saat letih, kau masih mampu bertanya akan khabarku
Di saat letih, kau masih mampu mengirimkan wang utkku
Di saat letih, kau masih mampu memberi semangat kpd ku y sudah berpatah hati
Di saat letih, kau masih sudi memaafkan demi kebahagiaanku
Di saat letih, kau masih meminta ak menerima takdir walaupown pada hakikatnya kau sangat terluka & sepi


Mama....
kasih sayang seorang ibu x mungkin pernah padam..
begitu jua kasih sayang ak terhadapmu...
suatu hari 6t ak ingin menjadi seorang ibu yang kuat dan tabah sepertimu...
 Amin....

Ahad, 22 April 2012

Cantik

Siapa Wanita Cantik ?



Wanita Cantik ialah :




Melukis kekuatan melalui masalah


Tersenyum di saat tertekan


Tertawa di saat hati sedang menangis

 
Tabah di saat terhina


Mempesona kerana memaafkan


Mengasihi tanpa balasan


Bertambah kuat dalam doa & pengharapan Ilahi

Sabtu, 21 April 2012

Rasa



Saya DIAM bukan bermakna saya tak boleh lawan cakap awak

Saya SENYUM bukan bermakna saya rela dimaki, dicaci oleh awak

Saya TUNDUK bukan bermakna saya kalah

Saya DIAM kerana saya tidak mahu menyakiti awak

seperti awak menyakiti saya

Saya SENYUM kerana saya sentiasa ingat nasihat mama

supaya jangan tinggikan suara pada insan lain

Saya TUNDUK kerana saya yakin bahawa Allah sentiasa 

bersama dengan saya.

HAKIKATNYA.....

Saya juga seorang wanita, sama seperti awak, punyai hati dan perasaan.

Saya MAAFKAN segala kata-kata kesat, cacian dan makian awk terhadap saya

selama ini.

Saya MAAFKAN segala perbuatan kejam awak terhadap saya selama ini..

Saya MAAFKAN semua tindakan awak yang terlalu

menyakitkan hati dan memalukan saya selama ini..

NAMUN.....

Saya juga mungkin pernah menyakiti awak tanpa saya sedari

Maafkan saya,

Maafkan semua keterlanjuran saya,

TAK MUNGKIN

untuk saya dan awak menjadi sahabat

namun cukup sekadar tidak membenci antara satu sama lain.



Isnin, 9 April 2012

Hye Busy

Selamat pagi...

wah sempat lg ak mengupdate blog... hahah sume owg tgah cbuk pasal sukan Inter media... hahaha...bos keluar, so sye boley larh relax sekejap... huhu.... teruknya perangai p.a...

Alhamdulillah masalah pasal interview da selesai, bos da lulus n abg zahari n abg Jijang akan hantar n teman sye ke Ampang. thanks oll, sebab support sye. Doa sangat dapat job 2...Amin...

hahah da habis 2 hari sye berpuasa ganti, tinggal lagi 3 hari.. x tau kenapa sejak akhir2 ni, semangat tuk belajar memasak tu semakin berkobar2.. hari2 try resipi baru.... hahah rajin x sye. ha perasan sangat kan.

10-11 Jun ( Program Inter Media/CIDB/ABM )
12-15 Apr ( Balik Pahang menghadap pengetua sekolah )
17-18 Apr( Interview di Ampang )
27-29 Apr( Urusetia program memancing CIDB & Bank Rakyat kat Kenyir )
30 Apr ( Seminar Legal )
4-5 Mei  ( Kenduri Kak Kay kat Ipoh )
19  Mei( Kenduri Amy kat KL )
2 Jun ( Kenduri Abg Am kt Pdg Piol )
8 Jun ( Kenduri Cuna kat Kerteh )
15 Jun ( Sambut Menantu - Cuna  kat Manir )

Selamat mengharungi hari2 yang cbuk ye....

Sabtu, 7 April 2012

Update

Selamat tengahari. da lunch? Makan ape? wah enjoy ur luch keii, ak puasa hari ni. So keseorangan di opis, sambil mendengar bunyi telefon yang tak henti2 berdering.. ( x tau ke mase rehat ) aisyhh.. sabar je larh kan. nak wat camane..rase mcm nak cabut je wayar telefon 2 .. baru senyap ckit kan. 

da lame tak meng update blog, da bersarang pown. huh, cbuk sgt skung... banyak xtvt.. kat opis byk keje skung.. event pown banyak. baru lepas wat majlis perpisahan Kak Suriza. then minggu ni ade sukan dengan ABM & Media plak. Minggu lg satu ak ade interview kat KL. Doakan ak ye kwan2.. Balik interview kena p Tasik Kenyir urusetia program memancing kat cna.. Awal bulan 5 nak p Perak.. kenduri kawen Kak Kay.... 

Ha, jadual ak memang full 2 bulan ni. Lgpown kwan baik ak da nak kawen awal bulan 6 ni, so bertambah busy larh , nak uruskan majlis dye. habis sume tempat dye usung ak, pilih baju, hantaran, pelamin. ha? mcm confuse sape yang nak kawen sebenarnya ni... ha tak pe larhm ni giliran kau kan...taun-taun depan ak plak usung kau kehulu kehilir keiii.. 

Selesai je sume ni, baru larh ak boleh bernafas ckit. lega asenya, tp bulan 6 da cbuk pasal rumah baru. bulan 7 puasa, bulan 8 plak raya. hahah nampaknya tahun ni memang tahun cbuk ak larh. Hmm, banyak benda nak pkir skung. Masalah datang mencurah2x.. lepas satu2.. semoga Allah memberikan ak jalan penyelesaian yang terbaik. Amin.

To Some0ne : Terima kasih atas ujian kesabaran yang sentiasa kau bg kat ak. Thanks jgak sebab sudi simpan gambar ak kei.. Dengan bersusah payah create FB fake guna pic aku yang free hair. Alhamdulillah selamat menanggung dosa publish gambar2 lama aku. Ak da letih nak layan kau, buat lah ape yang kau suke. Allah da tentukan jalan tuk kte semua, x perlu terlalu memaksa  tuk dapatkan ape yang kte mahu ... Berhenti menjadi seorang yang terlalu zalim terhadap insan!!!!




Khamis, 8 Mac 2012

Assalamualaikum...

hai oll, monink..selamat bekerja di pagi jumaat ke..mcm bese ak cuti hari ni... Syukur kepada Allah, ak masih lagi dapat menikmati kehidupan pd ari ni... Alhamdulillah.. sebenarnya something bad happen, khamis lepas ak balik kg.... Abis je waktu keje, tepat jam 3.30 petang, ak pown trus bertolak... ujan lebat gler.. Drive berhati2 p ambik cik cuna kat permint..then trus gerak balik...Sebenarnya hati ak x sedap dari pagi lg..mcm bese kan lau ak x sedap hati... sesuatu akan berlaku...then sampai kat Dungun ak drop cik cuna, n p ambik kwan ak y study kat UITM Dungun.... sebab kami da janji nak balik sama2... n kebetulan ak demam hari 2, tp sebab da cadang nak balik kg, ak tetap teruskan hajat di hati... ntah kenape silau ak makin menjadi2 skung, dengan ujan lebatnya...gelap plak 2... So mase nak masuk highway Jabor 2...kami hampir2 xcdnt...mang x 6mpak langsung jalannya..dengan confius nak ke kiri @kanan..n last minit kawan ak jerit ke kanan larh...Ak pown cepat2 pusing stereng...Hmm ya Allah , masuk lubang kat tgah2 jalan..Ckit lagi nak langgar pembahagi jalan...Debarannya Tuhan je y tau... Tapi mase2, ak tekan brek serapat yang mungkin. n cepat2 tarik gear P..... n ak niat dalam hati, Ya Allah, ak redha ak mati... Alhamdulillah, kami masih bernafas,  dan Tuhan masih memberi kesempatan tuk kami meneruskan hidup.... So lpas 2 masih teruskan perjalanan..n akhirnya kami berhenti kat R&R Gambang... ambik ketenangan, solat.. n sujud syukur...Terima kasih Ya Allah....


Selasa, 21 Februari 2012

Interview

Assalamualaikum...

Hey olls, selamat bertengahari.. da lunch ke belum ni? huhuuh, ak opkos larh da kenyang...  hari ni, opis ak wat interview tuk ambik staf kontrak selama 6 bulan. So secara tidak langsung mak cik peah propa pown terlibat sekali larh dlm interview tersebut... klakar kan, dye yang interview ak yang nervous melampau.. Sejak dari petang semalam, ak x habis-habis bercerita pasal CIDB kat dye, x cukup dengan itu ak bagi buku prosedur pendaftaran lagi suruh dye bace. Ha ni da memang cam nak ambik SPM je..memang panas larh telinga dye... hahaha, ak tak kira yang penting ak nak dye pass interview tu dengan jayanya.. dapat ke x jawatan tu, lain cerita...yang penting dye da cube sedaya upaya dye. btol x?

So pagi2 lagi td ak da kejut dye. pkul 6.30 ak da menjerit suruh dye bangun.... hahah padan muke kau kan .. nasib larh hari ni kena bangun awal. Dengan muke seposen dye bangun iron baju. Sebelum nak p keje pagi td, puas ak pesan jangan lambat - jangan lambat. Then ak rase ade kot setiap minit ak ping dye kat bb..da ciap ke blum.. Tepat pukul 9 dye sampai kat opis ak. Mase tu ak tgah breakfast, mula larh dye merengek suh cepat, dye takut...hahahah, kalah adik ak kot...opssss... Sebelum tu sempat ak p beli bekal, susu n mentos tuk dye...GRrrr owg da beli x mao plak, nervous sgt sampai sume x bley..ttbe rase kenyang ek...huh, tak pe..kau x nak ak je y makan.. tp seriously ak pon turut nervous bersama masa dye tgah interview td...

Kuar je dari bilik interview tu, pucat muke dye, tgn xyah ckap larh, mcm baru kuar dari peti ais kot.. Ak pown dengan muke seposen ajak dye duduk..bagi dye tenang dulu... pe lagi mcm burung murai dye bercerita ape yang bos2 ak tnyer dye... hahaha kelakar pown adew, teringat mase ak interview dlu... lagi teruk kena buli... huhuu, tapi sebenarnya bos2 ak da tau, dye kawan ak...huhu, terpulang larh pada mereka tuk menilai.

So skung semuanya da settle, ak harapkan yang terbaik, hope kau dapat larh keje 2 sayang.. Ak da tolong semampu yang boleh. harap rezeki berpihak pada kte keii...Amin..


Ahad, 19 Februari 2012

Selamat ber Hi-Ti semua...

Salam..

Selamat petang, hari ni ak sampai paling awal kat umah. Mane taknyer kul 5 tepat ak da tercegat kat depan punch card 2..tpi tetap x ley lawan encik berdua 2..mereka tetap owg pertama y akan punch card. so secara tidak langsungnya ak menjadi owg ketiga y punch card..entah larh kenape, tp ak mang x de mood hari ni, someone da spoil kan mood ak...sape? owg y dari dlu sampai skung y x abis2 menyakitkan hati ak.. thanks n congrate sebab kau da berjaya. ape pown , nasib baik sangat bos x de hari ni...so, bley larh ak balik awal..td pown ak sampai lambat kat opis, tp punch card masih hitam keii..alhamdulillah..

Hmm finally hari ni ak da ciapkan booklet tuk lawatan Dato Pengerusi ahad ni..adew lagi seminggu je. Lega rasenya.. teks ucapan bos tuk Mesyuarat Agung 6t pown ak da siapkan td.. alhamdulillah.. Puas ak pikir ayat nak wat karangan , maklumlah da lame tinggal sekolah...ayat pown tunggang terbalik larh.. nasib baik ade encik google kan...i luv u larh.... hahah harap2 bos x reject, tp dye mang x bley reject da pown kan...sebab dye masuk opis pown btol2 mase mesy 2...owh ye baru teringat esok ak kena set app bos ngan  pengarah TNB.. huhu... nasib larh Pn. Noli p.a pengarah TNB tu bek n sporting...n nasib bek ak da simpan num phone dye...huhuhu, malas nak kol opis, banyak songeh kan...hehehhehe .. hahha 2 larh keje ak, set app, booking flight, type memo, type surat, arrange meeting, jwb kol....hahha jangan nak merungut larh ct,, da memang keje kau kan....

Balik umah ngatkan nak ttow, tp ble bb da keluarkan lampu oren maknenya dye nak mintak nyawa larh...so dengan malas ak bukak lappy tuk charge... huhu maklumlah charger rosak. terpaksa larh ak charge gune kabel je.. then ble da bukak lappy 2 tau2 je larh, da x jd da nak ttow...fb, twiter, sume nak update kan...hye ct2x...sabar je larh...bbm x yah ckap larh, mang berbunyi 24 jam.. bab kate kawan ak lau x nak bbm berbunyi delete sume contact sampai tinggal zero.... owh ckap pasal bbm, tuk cik Mary Sica ( Pensil Hold ) wish u best of luck keii sayang...





Isnin, 13 Februari 2012

MaMa

Jerit sekuat hati


Ak Rindu Mama



Rindu masakan mama

Rindu nak ttow ngan mama

Rindu suare mama

Rindu nak bercerita ngan mama

Rindu bebelan mama

Rindu shopping ngan mama

Rindu . Rindu . Rindu.

Jumaat, 3 Februari 2012

Selamat Petang Jumaat

Salam...

Hey  olss, camat petang semua.. da makan kew? have a great lunch keii... makan2 biar gemuk ckit..ayat y slalu pak cik 2 membebel kat telinga ak...dye mang suke membebel kan..huh...nasib larh.... ak cuti hari ni, korang camanew? mesti keje kan...work hard keii... sebenarnya ak baru lpas stalker blog ladies2x kat sebelah 2... huhuhu, tuk cik qiena sayang, thanks sebab sudi simpan sume2 kad2 y ak wat tuk kau...hahha ak ke y wat ek? cam x percaya je...cter zman kanak2 kan....mang sangat rajin wat sume 2....ble da besar skung, ak beli kad kat kedai je larh..pastu ak bg kat kau ek...huk2x.... da x de mase larh sayang...owh kad2 y kau bg kat ak dlu pown sume ak simpan...x de satu pown y ak buang tau...kenangan kot....lau sempat bley tunjuk kat anak ak 6t..hik2x....

Huhu, sume kad2 y kwan2 bg ak x pernah pown buang, walaupon kad 2 sebesar zarah je...sume tersimpan kemas dalam album ak...t larh ble adew mase ak update sume pic2 tu ek...rindu plak, tp setiap kali ak balik kg ak x pernah lupe belek album2 lame 2... "the great memory of me" ..thanks a lot sume, tuk kwan2 3rk1...."along" : hadiah2 kau sume ak simpan keiii....tuk junior2 n kwan2 kat teja....kad2 n surat2 korang pown masih adew....thanks  a lot..terutamanya tuk kad ucapan ( wish me best of luck 4 my spm ) walaupown result ak cam hampeh je.....thanks tuk Doa korang sume...

Hari jumaat ni, ak melepak kat umah je, nak kuar ngan cik peah propa, tp nasib larh kete kena blok...nasib larh duk flat....huhu, so ak habiskan mase ak y sngt2 terluang ni kat depan lappy..klik cna klik cni  sambil layan lagu2 sumbat....x mau pkir pasal keje. ckup larh 5 hari ak bekerja...stress keje skung..sangat2 stress..cepat larh sume ni berakhir..

Owh ye lupe nak wish congrate tuk sume kwan2 ak y dapat sambung degree....wish u all best of luck keiii...study smart semua... study larh selagi mampu keiii...i'm happy 4 u... 


Sabtu, 28 Januari 2012

Give me a big smile dis morning plis

Hello cayang...
Selamat pagi.. da breakfast ke? have a great breakfast okeii darl... ak x breakfast lg...lapo ni..sob3x...rindu sgt nak mencoret tapi x de masew.... huhuhu busy larh....mcm biase planner mesti full kan.. hari ni ahad, mesti rmai y cuti kan...then ak kena p kerja..hik2x..da biasa da...masew mule2 dlu janggal jgak..tp da nak dekat setahun ak duk kat tganu ni, da jd rutin hidup ak da. so y cuti hari ni, mesti da ade plan nak p jenjalan kan...have a nice day cayang... i'm working.. tp bley plak conteng blog...heheh bos x de pagi ni..pagi2 lagi dye da bg tau dye nak p meeting kat luar... so P.A dye pown senyum lebar sampai kat telinga larh...hehehhe...terlepas dr buat kopi pg ni...heheh esok masih ade okeiii.. 

Rindunyer kat sume kan..kepada cik pembaca setia blog ktew...CIk Qiena Sayang....hari ni ak da update blog ak tao...huhuhu, ak rindu sgt kat kau.. x puas jumpe hari 2, kau larh nak balik kg sangat..kesian ak..nasib larh sempat jgak mengimbas kenangan silam dengan kau sambil tgok album lame ek.. x sabar nak tggu kau update entry baru....pasal kad2 ucapan 2 sume...huhuhu eh? .okeii x novel 2..best kan...tajuk je da kontroversi kot....opss lupe plak nak mintak charge, sewa novel ak...huhhu, cmane kau skung da jadi usahawan berjaya kew? da jd member cam mas ke? hahah gud luck sayang...ak tgah mencuba produk kowang ni...t ak promote kat opis ak ek...lau untung jgn lupe bagi komiseeeeen tao..heheh

Cerita pasal cuti raye cina, my sayang2x...sowi keii..cuti sekejap je pown,,, byk menda nak wat....huhuhu, tp sempat larh ak bwk mama n adik p honeymoon kat genting , walaupown sebenarnya, ak benci tempat 2..tp kerana insan2 tersayang 2, ak mengalah n berkorban larh...pergi jgak...now ak tau that's is genting,,, bg ak bese je pown..maybe sebab ak x suke tempat y rmai2 owg mcam 2 kot...ak lg suke bercuti kat tempat y tenang, mcm pulau ke...cameron ke....huhuhu...ape pown ak bersyukur sgt sebab adik ak sudah belajar memaafkan. amin...n skung dye da semakin pinggirkan ak n lebeykan ayah sedara dye 2...tapi x pe larh...setiap yang berlaku ade hikmahnya,...mish u budak kecik...

Kepada my sayang, ikin, nana, nad, amy, biha, fiza, yana....i'm so sowi keiii..cuti awi 2 ak balik nek bas je...x bley nak p kuantan date ngan korang.... bln 3 ni kau owg nak dtg cni kan...jgn x jd tau..i'll be waiting..kte have fun keii.kte pown da lame x jumpe kan..ckap je nak p mnew keii...nak pusing satu tganu pown bley tao..rumah no hal keii, i support...i baru ciap renovate bilik semalam..da mcm istana hang li po da pown... n tuk ikin kau suke green kan...bilik ak fully green..sampai ke cadar tau...suke x?? ...heheheheh...x mao majuk2 da pas ni keiii....i luv u all sgt3x...

Kepada sume kwan2 ak yang bertunang, kahwin, baru dapat baby...congrate keii....semoga kebahagiaan itu kekal abadi buat selamanya. amin.... heppy tuk semua tau...bye ...



Jumaat, 13 Januari 2012

Out wif Tenggiling BER

Hey olls, nite...hmm da pkul sepuluh upenya.. n ak still kat depan lappy lg...huh, dr td ak cbuk menghadap google images, tgok2 design umah.... especially design2 bedroom...sumenya cantik sgt,,, gler jdnya ak...pape pown sabar2..kumpul design je dlu...keiii darlings...

Sebenarnya ak letih ni, huhuh mane x nya ptg td teman my senget p beli teddy bear besar dye.. hye susah kan ble budak senget 2 da berperangai mcm budak2...haisy nasib bek ak sayang kau, lau x ak suh kau p jalan kaki... dengan ikat tocang nyer sebijik mcam budak tabika lari umah tau...kalah students mama kau cik senget.

Ble da dpt bear, tersenyum2 sampai ke balik.fuhhh, sabar je larh..pastu mule larh malu..sebab sume owg duk tgok kat dye...



Rabu, 11 Januari 2012

Journey of 2012

hey olls, chat? huh, da lame ak x update blog kan..hmm lately ni busy sgt. x sempat nak wat karangan panjang mcm slalu.. hari ni bos ak outstation, so bley larh ak balik awal, tidy up my house, then get a long rest..lega sangat2x.. no more pkir pasal opis, esok plak sambung,,, :-)

owh ye esok akan bermula something y baru dlm hidup ak...new experience, ??? tp x bley nak shared kat cni..maaf larh...hope u olls wish me best of luck keii.... harap ak bley tempuhi dgn tabah....hik2x..

hmm skung ni memang zaman tunang n kawen kan...fuh, kat fb bersepah2 member ak tunang, kawen, ada y da dapat baby pown..alhamdulillah...semoga jodoh dye owg sume berkekalan...InsyAllah.. ak doakan y terbaik utk sume...tumpang gembira, tumpang bersyukur...


rmai owg nak tnyer ek ble turn ak, terutama mak cik ak y sowang 2...huhuh soalan cepumas je.. bley x ak nak jwab no komen, insyaAllah, lau jdoh ak da sampai ak juga akan ke arah 2, tp bukan skung, bukan dlm mase terdekat ni... banyak lg menda ak nak pkir...keje pown baru 10 bulan....baru nak mulakan hidup kan....ble sume da stable baru larh bley pkir psal sume 2....

rumah, alhamdulillah lepas abis bincang, finally harga dye jatuh pd 80k..huh, bln 6 maybe da bley dpt kunci n bley start bayar..ha miskin larh i lpas ni.....

okeiii larh..mls da nak type...

love boncit :-)

Rabu, 4 Januari 2012


Ya Allah,
Andai dye tercipta untukku,
Kau satukan hati antara kami dengan ikatan yang sah,
Suburkan cinta kami dengan ketaqwaan...
Kau jauhkan kami dari kemaksiatan...
Kau jauhkan kami dari fitnah, dengki khianat manusia.....
Ya Allah,
Andai dye tidak tercipta untukku,
Lenyapkan rasa cinta di hati ni..
Dan bawalah dye jauh dari hidupku....

Budak2 Sekolah

hye.. ble tgok pic2 lame, rindu plak zaman skol.. ha 2 larh, dlu mase skol cbuk nak cepat2 abis..letih study larh, bosan  nak pkai unform  skol larh.. beg berat larh, x nak ikut peraturan larh... hahah skung tgok... cbuk nak rindu zaman skol....sebab ape? that's the best part in my life...remaja hanya sekali kan..

Rindu sangat, pg2 nak tggu bas skol....sambil 2 borak2 larh dlu, cter2 gosip2..pasal cter sembilu....hahah time study group bukan men lg wat jadual, ikut giliran nak study umah sape....huhu, dtg 2 memang larh...tp ape y adenya, study ckit... makanan ringan satu plastik ,  pastu gosip2, bace majalah mangga, tulis lirik lagu,. pastu nyanyi dalam kelas 2 sume da jd hobi larh kan...ble p skol, cbuk nak men tukar2 novel, berangan x ingat larh, mlm2 sanggup ttow lambat semata2 nak habiskn bce novel, esoknya dlm kelas mula larh angguk2 geleng2.....sebab mengantuk....hahah ape pown it's so sweet.....rindu sgt2x tau...ble time rehat cbuk larh nak dating....oh no, y de admirer 2, cbuk nak lalu depan klas y berkenaan..dapat pandang jeling2 pown okeii larh....cinta monyet...

Ble da masuk hostel, life pown da jd lain ckit....bese larh, kejutan budaya kan...jadual sume da teratur, pack sgt..tp tetap x berubah kot..makan 5 hari sekali, sebelum pergi dewan makan lima kali tatap cermin, ye larh , malu larh lau tudung senget sebelah kan....nak menghadap senior larh kononnya...mengade je lebey ek...huhuhu, ble kat skol, hobinya ponteng klas, terutama waktu add math, ngan agama.... add math sebab x paham satu habuk pown, agama plak, sebab ustaz suke cter bab kawen..OMG, i'm not interested,,sowi  ustaz...i go first okeii...time prep plak, time prep petang, cbuk ttow dalam blik, ble warden check mula larh lari x ckup tanah,,,,isyhhh teruk btol....hahha time, merdeka, hari guru, hari raya, cbuk nak tukar2 request..de gak y cbuk mengira secret admirer....ye larh byk sgt dpt request ek....wat2 ucapan jiwang ckit...tambah2 dr abg senior...trus cair....dasyat kan...

ble dekat hostel, warden x bg bwk phone, tp tetap degil kan, nak bwk jgak..ble adew spot check mule larh,, cbuk carik port nak sorok phone, sorok pic pkwe2....surat cinta....hahhaha sape larh y suke sgt reply2 surat cinta mase kat skol dlu....hahahhaha kelakarnya lau ingat semula kan... ape pown 2 sume zman remaja, skung, ak still remaja, tp da nak dekat masuk ke dewasa....n seterusnya tue.. tp kenangan zaman skol mst x bley lupe punyer..indah sgt.. indah dr hdup ak skung.... hahha tp y indah 2 hanya sementara kan....

p/s : mish skol.....huhu :-)




Isnin, 2 Januari 2012

Sweet 22

Mse ak update blog ni..of course larh secara rasminya umur ak da masuk 22 tahun..tp x ckup bulan lg tau...owh tuenya ak...Selamat Tahun Baru semua...camane sambutan mesti happening kan...ak? nope larh...just duk umah menghadap tv je.... Sebab ape, ujan turun mencurah2....lgpown, ak keje ahad 2...x best larh kan...aisyhh x penting pown, sama ada ak sambut or tak... tahun 2 tetap baru !!!

Permulaan tahun baru..alhamdulillah semuanya berjalan seperti y dirancang....berbakul2 azam tahun baru ak ni...tp y utama mang ak nak spent time tuk kwan2 larh...sebab tahun lepas mang ak x bg langsung mse tuk dye owg...x adil kan..kejam sgt rasenya...tp tahun ni i'll promise keii cik bff sume....sye akan bhgi msew tuk kamo semua..

Kerja alhamdulillah, bos baru En. Farrin...He's a good bos...insyaAllah....selesa bekerja dgn dye, walaupun, hari2 ak kena beli breakfast tuk dye...sound's good rite...hahah anyway,,,pape saje tuk u bos....sye berkeja n sye akan patuh pd setiap arahan...actually baru ak sedar, nak jd PA ni bukan senang mcm ape y ak pernah bayangkan dlu. setakat pakai cantik2 je,,,, hoho useless kan....kena ada byk ilmu di dada, kena talkative plak, n pandai treat ur bos...pape pown, still mish bos lame.. En. Din...thanks sebab give me a call...ingat jgak bos kat staff lame ek....i'm heppi 4 that... wish u best of luck kat tempat baru bos....

Esok mama da start keje, n adik pown da start skol, so x kan ade lg mesej2 dr budak kecik 2....kalau x, nak mesej sokmo je....adik2, tau kan kakak kau ni x suke mesej..hahha pape larh, nasib baik ak sayang kau dik.hahha mesti kau x sabar nak p skol esok kan, maklumlah sumenya baru, ye larh kau kan anak datin best larh....i jelez tau, msew i sekolah dlu, mama asyik suh berjimat je.....hahahhah sok pergi cop tempat duduk depan2 tau,,sebab kau 2 pendek..6t x nmpak ape cikgu tulis kat white board...haha lupe, msti mama bg kau duit blanje lebey tahun ni kan...jgn lupe simpan kei, letih je kakak belikan kau tabung. lau x nak simpan.....huhuhu.. owh...mom, i'm really mish u keiii.. x sabar nak balik tau..rindu masakan u....hehehheh, opss ya, harap bersabar ngan karenah student baru esok...hehehheii,,,i know u'r caring mama..tp kesabaran amat diperlukan di sini...


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...