Rabu, 28 Ogos 2013

Bagi sedikit tapi dapat lebih. Sape nak?

Assalamualaikum

Simpanan masa hadapan. Pastinya setiap bulan kita akan memperuntukkan sedikit wang untuk simpanan kan. Ye lah, simpanan untuk kecemasan, untuk perkahwinan, untuk pelajaran dan lain lain lagi. Tapi ada tak kita peruntukkan untuk simpanan akhirat? 

Selain solat, sedekah, zakat apa lagi yang kita peruntukkan untuk saham akhirat kita?


Apabila mati anak Adam, akan terhentilah amalannya kecuali tiga perkara: sedekah jariah (harta yang diwakafkan), ilmu yang dimanfaatkannya dan anak yang soleh yang mendoakannya

Bandingan orang yang membelanjakan hartanya pada jalan Allah (perbelanjaan derma) ialah seperti sebiji benih yang tumbuh dan menerbitkan tujuh tangkai; tiap-tiap tangkai itu pula mengandungi seratus biji. Dan (ingatlah) Allah akan melipatgandakan pahala (ganjaran) bagi sesiapa yang dikehendaki-Nya dan Allah Maha Luas (rahmat) kurnia-Nya lagi Maha Mengetahui.


Baru baru ni aku ada menyertai satu program anjuran LGM bertajuk My Investment Now and Hereafter.
Alhamdulillah program yang sangat bermanfaat dan one of the speaker on that day adalah dari Perbadanan Wakaf Selangor.

Kat sini aku diperkenalkan mengenai Wakaf 

Apa yang aku faham tentang wakaf ni adalah kita serahkan harta kita untuk kegunaan orang ramai.
Contohnya macam tanah, rumah, wang tunai, barangan kemas pon boleh diwakafkan.

Maksud kegunaan orang ramai pulak adalah seperti pembinaan masjid, surau dan klinik.

Antara kemudahan yang disediakan adalah pelaksanaan wakaf secara potongan gaji.


Ini adalah contoh borang potongan gaji untuk kakitangan yang berkhidmat 
di bawah Kerajaan Persekutuan.

Borang ini korang boleh lah download kat sini

Speaker tu ada bagi tau tentang pengalaman orang-orang yang berwakaf ni. Kebanyakannya mendapat rezeki yang lebih lagi setelah mereka berwakaf. Betul la kan, selalunya kalau kita  bagi apa yang kita paling sayang, In Sha Allah balasannya akan berlipat kali ganda lagi ...
lebih dari apa yang kita bagi tu.

Masa tu aku dengar je. Tapi sekarang aku nampak kebenarannya. Potongan gaji yang aku buat tak lah banyak mana. Aku cuma buat setakat yang mampu sahaja untuk diri aku, mama dan arwah abah.

Alhamdulillah... tiba-tiba je CIDB called untuk bayar bonus bagi perkhidmatan aku dengan mereka  dulu.
Rezeki yang tidak disangka-sangka. 

Aku sekadar berkongsi sahaja, tapi kalau korang berminat nak tau lebih lagi korang boleh 


atau pun hubungi PWS di alamat 
Perbadanan Wakaf Selangor (PWS), MAIS
  Tingkat 10 Menara Selatan,
  Bangunan Sultan Idris Shah
  40000 Shah Alam
  Selangor Darul Ehsan

atau di talian 

03-5514 3758 / 3759












Selasa, 27 Ogos 2013

Mengidam lagi

Assalamualaikum

Hari yang agak memenatkan, sebab aku dan Pn. Supik terpaksa tawaf satu Damansara semata mata untuk mencari stationery untuk Bengkel GUP yang akan diadakan minggu depan. Cari punya carik sampai lah perut kami berdua sudah mula mengalunkan lagu lagu yang sangat kurang menyenangkan.

So, disebabkan rasa mengidam sudah datang lagi, jadi seperti biasa Pn. Supik terpaksa lah melayan karenah aku. Kali ini aku mengidam nak chinese food. So bagi mengelakkan semua orang kat office pening dengar aku merayu-rayu sebab tak dapat apa yang diidam,  terpaksa lah Si Pinky berlegar legar mencari restoren yang halal untuk disinggah. Dua tiga kali duk pusing-pusing sekitar Damansara tu mencari restoren yang halal. 

Akhirnya kami jumpa juga satu Restoren Chinese Muslim dekat situ.  HOMST Restaurant.




Dengan muka berseri-seri kami pon melangkah masuk ke dalam restoren ni.
 Ramai jugak orang Melayu yang pilih untuk lunch kat sini. 
 So, ini adalah antara menu yang ada kat sini. Harganya tak lah terlalu mahal, berbaloi dengan rasa masakan.
Tadi pon kami cuma berhabis dalam RM40++ , untuk dua orang makan. 





Perkara menarik dekat sini adalah restorennya bersih, services sangat cepat. Tak perlu nak tunggu lama-lama. Tadi pon kami terkejut sebab tak sampai 15 minit makanan dah pon sampai. So bagi yang bekerja memang sangat sesuai untuk korang lunch kat sini. Boleh jimat masa.

Tauke restoren ni pulak tersangat lah prihatin, dia sentiasa memantau kekemasan pekerja, dan keselesaan pelanggan yang berkunjung ke sini. 

Sebenarnya restoren ni ada beberapa cawangan lagi, di Seksyen 13 Shah Alam, di Kajang dan di TTDI HQ. Jadi sesiapa yang nak mencuba, dipersilakan. Sure korang nak datang lagi lepas tu. Kalau korang nak tau lebih lagi tentang restoren ni 


Selamat menjamu selera....

Jumaat, 23 Ogos 2013

Anak Angkat percuma di Petfinder

Assalamualaikum

Mungkin ada antara korang semua yang da lama tau tentang Petfinder ni. Secara jujurnya aku pon baru berkenalan dengan page ni sejak semalam. Itu pon sebab pegawai aku yang beria sangat nak buat adoption pets kat sini.  Nak pelihara kucing katanya. Aku pon bukak la page tersebut. Dalam hati, menarik jugak, tak pernah tau pon ada page macam ni. nampak sangat aku ketinggalan zaman kan. 

So, inilah kucing yang menjadi idaman pegawai aku tu. Comel kan. Look like persian tapi sebenarnya tak.



Aku pulak yang jadi excited dengan pets kat page ni. Tapi pets yang pegawai aku nak, kena bayar adoption fee sebanyak RM50. Berbaloi lah kan sebab dapat kucing yang comel macam ni.



Page ni sangat sesuai untuk penggemar pets seperti kucing, arnab, anjing, burung dan hamster




Kat sini korang boleh lah cari jenis pets yang korang berkenan. Klik pada gambar pets yang korang suka dan akan keluar lah biodata ringkas seperti  nama, umur, jantina, warna, lokasi dan lain lain lagi. Ada pets yang dijual dan ada yang diberi secara percuma.



So kepada sesiapa yang tengah  plan nak pelihara or tambah pets tapi  masih tak jumpa tempat yang sesuai untuk dapatkan, Klik kat sini.

Selamat menjamu mata. 

Rabu, 21 Ogos 2013

Muka Cantik Gigi Cantik

Assalamualaikum

Masa dekat sekolah dulu, benda yang paling aku takut adalah bila Dentist datang kat sekolah untuk pemeriksaan gigi. Masa tu semua rasa ada, nak terkucil, nak menangis, nak pengsan, tiba tiba sakit perut pon boleh. Bayangkan kena beratur sambil pegang kad hijau dan tunggu giliran nak date dengan dentist tu. Ya Allah, Tuhan saja yang tau perasaannya.



Sempat lagi menghendap kat sebalik tingkap bila kawan kat hadapan tengah dapat rawatan. Ada macam-macam bunyi yang keluar. Nampak pulak dentist tu bawak keluar jarum. Makin seram jadinya. Menyesal aku tengok. Untuk mengelakkan rasa takut aku pun berpura-pura membelek kad rawatan yang berwarna hijau tersebut. Walaupun sebenarnya aku tak faham satu habuk pon apa yang ada dalam kad tu, melainkan nama aku.


Kalau difikirkan balik, kelakar pon ada. Maklumlah kanak-kanak. Tapi sebenarnya bila da besar pon, masih ada lagi sisa sisa sifat penakut jumpe dentist tu kat dalam diri aku. Cuma tak lah teruk sangat macam zaman kecik kecik dulu. Sejak tamat zaman persekolahan aku rasa sangat bebas, da tak perlu nak berjumpa dengan dentist tu lagi. Da tak perlu rasa takut. Da tak perlu nak menggigil pegang kad hijau. Bahagia tak terkata lah.

Sampailah satu hari tu, aku terlibat dalam satu kemalangan yang agak teruk dan aku kehilangan separuh dari gigi aku. Masa tu baru aku sedar betapa pentingnya gigi yang cantik. Sejak dari peristiwa tu, memang susah la orang nak tengok aku senyum, kalau nak ketawa pon aku tutup mulut. Rasa rendah diri teramat sangat dengan keadaan gigi yang tak sempurna.

Sebab rasa malu dengan keadaan gigi aku, finally dengan rela hati aku offer diri untuk berjumpa dengan dentist. Alhamdulillah, Dentist tu bagi tau yang gigi aku masih boleh disambung. Selepas beberapa kali rawatan, akhirnya aku dapat kembali gigi aku. Maknanya? Dentist tu da buat penyambungan pada gigi yang da patah, dan gigi aku kembali seperti biasa. 

Aku bersyukur sangat yang akhirnya aku boleh kembali tersenyum seperti biasa. Sejak dari hari tu, aku sudah  menjadi salah seorang patient yang sangat suka berjumpa dentist. Mungkin dalam 3 or 4 bulan sekali aku akan pergi mendapatkan rawatan di klinik pergigian. Tambahan pulak staf gov. diberikan GL sebanyak RM200 untuk rawatan gigi. Haruslah aku tak sia-siakan peluang tu. 

Selalunya aku akan mendapatkan rawatan di

Klinik Pergigian Rohaya

No. 53, Tingkat 1, Jalan Cecawi PSB 6/19A, Seksyen 6, Kota Damansara, Petaling Jaya, 47810, Petaling Jaya, Selangor

Tel : 016-2166863

Nak tahu lebih lagi, klik kat sini

Nak tau sebab ape aku suka klinik ni?
Pertama, klinik ni merupakan klinik panel LGM.
Kedua, Dentist kat sini semuanya perempuan. So aku akan rasa sangat selesa berurusan dengan kaum sejenis. Aku pon tak tau kenapa aku tak suka sangat berurusan dengan lelaki, tambahan pula yang aku tak pernah kenal langsung. Memang mengerikan.
Ketiga, Staf & Dentist sangat baik, bak kate orang services terbaik lah. Especially kanak-kanak memang sesuai sangat datang kat sini. Sebab Dentist dia memang nampak sangat lemah lembut dan caring. So rasa ketakutan tu akan turun mendadak ke tahap 20% sahaja.
Keempat, kita boleh mendapatkan rawatan percuma pada tarikh lahir kita. Had rawatan adalah sebanyak RM150 sahaja dan tempoh rawatan adalah 3 minggu bermula dari tarikh lahir kita. Berbaloi kan.
Kelima, setiap kali rawatan tampalan dibuat, ada warranty selama sebulan. Sekiranya tampalan tercabut, atau ada masalah-masalah lain yang berkaitan tampalan, kita boleh mendapatkan rawatan tampalan semula.
Keenam, sehari selepas rawatan pergigian dibuat, pihak klinik akan menghubungi kita untuk sesi pemantauan tentang keadaan patient setelah mendapatkan rawatan.



Selasa, 20 Ogos 2013

Open house dalam bahasa omputih

Assalamualaikum

Cuti beraya yang sungguh panjang bermula 3 Ogos sehingga 12 Ogos telah pun berakhir. Dengan muka yang sedih aku pun berangkat pulang ke tempat perantauan. Tapi sebenarnya tak berapa nak sedih sangat la, sebab aku angkut mama dan adik sekali bawak balik ke Subang. Maklumlah mereka masih dalam mood bercuti kan. Disebabkan Chef Mama ada di sisi dengan rela hati aku dan housemate yang juga merangkap officemate decide untuk buat open house.

So, aku decide nak buat open house pada hari Rabu. So sehari sebelum kejadian kami pon pergi membeli belah dengan sakannya dekat Aeon Big Kota Damasara. Aku memang suka shopping kat situ berbanding Giant Kota Damansara. Sebab utama adalah senang nak cari parking. Tambahan pula Aeon Big ni sediakan parking special untuk para para ladies sekalian. Untuk jejaka sekalian AWAS okeii, kalau korang parking kat situ korang akan dikenakan denda RM100. Sila patuhi arahan.

....opss gambar hasil google images..

Kebetulan pada masa tu Aeon Big ada buat sale sempena Syawal. Apa lagi penuh la troly tu aku kerjakan. Tak lupa jugak beli balang kuih raya. Maklumlah rumah bujang kan. Semuanya tak de. Tak kan nak letak kuih dalam tupperware kot. 

Menu utama  adalah nasi ayam homemade oleh Chef Mama dan dibantu oleh Chef Aku. Sebenarnya aku nak ambik cuti petang hari Rabu tu. Tapi mama tak bagi. Katanya sempat kalau nak masak lepas balik kerja pon. Sebagai anak, aku patuh arahan je lah. Lepas balik office sempat lagi aku singgah beli rendang , serunding dan lemang kat tepi jalan. Nak buat menu tambahan la kononnya. Sebenarnya kedai lemang tu tak jauh sangat dari rumah aku, lemang tu adalah antara yang paling famous kat Subang. 
Lemang Bonda mesti korang pernah dengar kan. Harga lemang boleh tahan la, yang kecil RM7 dan yang besar RM9. Berbaloi sebab rasanya sangat sedap.

Start jam 8.30 malam tetamu sudah membanjiri rumah aku yang kecil dan sempit berkenaan. Alhamdulillah sebahagian besar officemates dan jiran-jiran semuanya hadir bersama keluarga masing-masing. Ada officemate yang aku called last minute je, tapi terharu sebab dia datang jugak. Paling excited sebab Bos pon datang sekali. Makanan semuanya sold out malam tu. Alhamdulillah semuanya berjalan dengan lancar, mungkin tahun lepas boleh buat lagi. Nervous jugak sebab tahun lepas aku cuma buat jamuan berbuka puasa , jemput kawan-kawan terdekat. Tu pon masa kat Terengganu. Tapi tahun ni aku beranikan diri buat open house. Tahun depan da nak berkeluarga, aku kena la belajar hidup bermasyarakat.




Tadi mase aku sibuk dating dengan cik google aku terjumpa flyers ni. So sesape yang free boleh la berkunjung ke MYDIN Mall Subang Jaya.  MYDIN ni ada buat jamuan raya. Ada pelbagai aktiviti menarik kat sana. 






Isnin, 19 Ogos 2013

E N G A G E M E N T 8 J U N E 2 0 1 3



Assalamualaikum

Salam Lebaran untuk semua umat Islam. Ampun dan Maaf dipinta atas semua kesalahan yang pernah dilakukan.Entri yang sepatutnya da lama di update, tapi sentiasa tertangguh. Sebab utama adalah penyakit malas tu terlalu banyak. Tapi sebab da ramai yang kawan-kawan yang complain, Finally entry ni khas untuk korang semua okeii. 

Pertunangan adalah tali pengikat untuk sesebuah hubungan sebelum memasuki alam perkahwinan. Orang kata bertunang tu sangat banyak dugaan. Ada yang kekal sampai ke jinjang pelamin dan ada juga yang terkandas di pertengahan jalan. Apapun kita harus percaya pada jodoh dan ketentuan Allah. Kalau ada jodoh tak ke mana kan. In Sha Allah. Sama-samalah kita berdoa untuk kebahagiaan masing-masing, semoga dikurniakan hati yang tabah untuk menempuh dugaan mendatang.

Besar atau kecil sebuah pertunangan itu bergantung pada individu itu sendiri. Bergantung pada budjet masing-masing.Ada sesetengah orang mahukan sebuah majlis yang ringkas dan sederhana. Ada yang mahukan sebuah majlis yang meriah. Tapi bagi aku cukuplah sebuah majlis yang boleh memberi keselesaan pada semua tetamu termasuklah rombongan daripada pihak lelaki.

Antara perkara yang paling aku titikberatkan

Pakaian 
Semestinya semua orang pon nak nampak cantik berseri kan pada hari bahagia mereka. Cantik tu terlalu objektif untuk ditafsirkan, tapi bila hati da gembira pasti keserian akan terserlah di wajah kan. Tema yang dipilih adalah Tiffany Blue & Pastel Pink. Baju, make up, tudung, veil, crown, kasut semuanya aku tempah kat Butik Kak Sophie. Alhamdulillah, services sangat okeii, Ownernya pon sangat peramah. Aku sangat berterima kasih sebab Kak Sophie sanggup tempahkan satu baju yang baru untuk aku. Aku orang pertama yang pakai baju tu. Pada mulanya aku booking satu baju ni, memang sangat cantik, malangnya baju tu rosak pada saat-saat akhir. Sebabnya ade sorang bride ni da koyakkan baju tu. So, atas rasa serba salah, Kak Sophie pun tempahkan baju baru khas untuk aku. 

Pelamin
Sesetengah orang mungkin menganggap pelamin tidak diperlukan untuk majlis pertunangan. Tapi bagi aku tak salah untuk kita abadikan sesuatu kenangan indah di atas pelamin pertunangan. Kadang-kadang mengikut perkembangan zaman tu, tak salahkan.  Apa yang paling aku suka sangat ialah pelamin aku di sponsor oleh kawan Mama. Pelamin yang sangat simple dan sama dengan apa yang aku bayangkan. Pada mulanya aku cuma nak DIY je pelamin tu sendiri. Sebab bila aku google ramai je brides yang DIY sendiri untuk majlis pertunangan mereka. Tapi bila da ada yang sanggup menghulurkan sumbangan, aku terima dengan hati terbuka la. Alhamdulillah. Semoga murah rezeki tuan sponsor.



Hantaran 
Pada asalnya hantaran aku adalah 7 berbalas 9 sahaja. Tapi bila da dekat dengan majlis, ramai pulak saudara mara yang nak jadi sponsor, so terpaksa lah bertambah menjadi 9 berbalas 11. Hantaran pihak perempuan kepada  pihak lelaki bertemakaan pastel pink. Manakala hantaran pihak lelaki kepada pihak perempuan bertemakan tiffany blue. Hantaran ni semua aku DIY sendiri. Memang dari kecik lagi aku bercita-cita sangat nak buat hantaran sendiri. Handmade kan, sangat puas hati. Antara hantaran yang aku bagi adalah sireh junjung, sebentuk cincin, tuala, coklat, cookies, cake, cupcake, sampin songket, sepasang kasut dan buah-buahan. Namun, pada  hari pertunangan tu hantaran aku da bertambah  kepada 13 dulang. So terima kasih kepada semua kakak-kakak dan ibu-ibu yang sudi menjadi sponsor.  





Makanan
Bab makanan ni memang aku serahkan hundred percent kat mama. Mama yang tentukan semua 
menu untuk majlis. Al-maklumlah ilmu masakan mama sangat menggunung tingginya. Cuma apa yang aku tekankan cuma makanan tu sesuai untuk semua tetamu terutamanya rombongan pihak lelaki. Kadang-kadang ada orang tak boleh makan pedas, ada jugak yang tak boleh makan nasi minyak, tak makan daging, dan macam-macam lagi. So aku suggest pada mama Nasi putih is the best menu. Sebab semestinya semua orang akan makan nasi putih.Ayam dan Ikan harus dimasukkan dalam menu. Ni menu penting sebab tak semua orang yang makan ikan , tak semua jugak akan makan ayam. So mereka boleh pilih menu masing-masing sama ada ikan atau ayam. Mustahil lah mereka tak makan dua-dua kan. Menu yang dipilih oleh mama adalah masakan kampung.  Alhamdulillah sold out semuanya makanan, So i'm proud of you Chef Mama. 

Kanopi
Part ni bergantung jugak pada tuan rumah. Tapi sebenarnya kanopi ni selesa sikit untuk tetamu. Harganya pon tak lah mahal sangat kan. Apa salahnya kita beri sedikit keselesaan pada orang lain. tentunya mereka pon akan lebih ikhlas mendoakan kebahagiaan kita. Amin. Dari awal lagi aku memang nekad nak kan kanopi, sebab majlis diadakan tengahari, tentunya keadaan adalah sangat panas. Rasanya tak selesa kalau menjamu selera sambil bersesak di dalam rumah. Lagipun disebabkan majlis pertunangan dan majlis khatam Al Quran diadakan pada hari yang sesama, jumlah tetamu adalah agak ramai. Jadi aku request satu kanopi yang disertakan kipas sekali. Untuk meja makan aku ada DIY satu centerpiece sebagai hiasan dan ucapan terima kasih.



Godies
Aku masukkan tasbih, surah Yasin, cupcake dan air mineral dalam goodies bag untuk tetamu. Aku borong surah Yasin dan tasbih tu kat Maydin Subang Jaya. Harganya sangat berpatutan. Actually kat sana ada jual barang borong untuk kuantiti yang banyak macam 100 pcs ke atas. Sangat sesuai untuk majlis. Ada banyak jenis barangan kita boleh dapat kat sana termasuklah goodies bag.  Cup cake dan air mineral pulak mama yang order. tak tau lah kat mana, tapi area Bandar Jengka lah. Satu cup cake tu harganya cuma 60 sen termasuk kos wrapping. Tapi memang sangat berbaloi lah sebab rasanya sangat sedap.  Untuk goodies kepada rombongan pihak lelaki adalah sedikit special sebab aku DIY cover untuk surah Yasin.

Guest
Jutaan terima kasih diucapkan kepada semua yang sudi hadir menyerikan majlis tersebut. Ada yang sanggup datang dari jauh pon. Kepada keluarga, saudara mara. Jutaan terima kasih diucapkan sebab sudi balik dan bertungkus lumus untuk memastikan kelancaran majlis ni.

Berjuta penghargaan juga buat insan-insan di bawah ni.

Kakak & Abang
Untuk Kak Suriza dan kawan, Kak Izzah dan pasangan, Abang Heri thanks sebab sudi datang. You alls adalah kakak dan abang yang terbaik tau.

Kawan-kawan sekampung
Untuk   Cik Akinah, Rohana, Amir , Epik, Pie, Kak Nazirah, Kak Normah thanks sebab sudi luangkan masa. Untuk Akinah thanks sebab sudi balik, walaupun aku tau kau sibuk dengan kelas & assignment. Thanks sebab berada di sisi aku sejak dari rombongan merisik sampai lah bertunang.

Schoolmates & Roomates ( TEJA )
Untuk Ikin & adik , Kasmadiana, Amilza. Thanks korang sebab sudi datang dari jauh. Thanks untuk mak ayah Amy yang sanggup drive semata-mata nak hantar Amy kat Jengka. Lepas ni nak tunggu turn Ikin pulak.

Officemate ( LGM )
Untuk Cik Haisah & Amir, thanks sebab gigih mencari jalan ke Jengka. Wakil dari LGM ni. In Sha Allah panjang umur aku sampai kat Majlis korang nanti.

Housemate & Classmate ( POLISAS )
Untuk Nor, Liza, Saadah, Nocha, Ajierah, Ratu Nur & Kawan thanks sebab sudi menjadi peneman di sepanjang majlis sampai la ke sesi outdoor untuk Pre Wedding.

Untuk Zati, Arfah, Moi & Pasangan thanks sebab sudi ambik cuti dan datang majlis aku. Sangat terharu.

Pre Wedding
Untuk menjimatkan kos, aku terus buat photoshoot untuk pre wedding selepas majlis tu. Senang, nanti tak payah nak fikir lagi. Gambar pre wedding boley dimuatkan pada kad kahwin dan juga banner. Mulanya agak pening nak fikirkan tempat yang sesuai untuk pre wedding ni. Finally kami bersetuju untuk pilih Kelab Golf Jengka. Sebabnya tak ramai orang kat situ. So kami akan lebih selesa untuk menjalani sesi photoshoot tersebut. Maklumlah dua dua keras macam kayu.

Alhamdulillah majlis berjalan dengan lancar pada hari tersebut. Thanks kepada semua yang sudi datang, terutamanya yang datang dari jauh.







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...