Khamis, 21 November 2013

Obses dengan S O N G K E T

Tahun 2013 sudah mahu melabuhkan tirainya. Tinggal beberapa bulan saja lagi, kita akan mengucapkan Hi Hi kepada 2014. Welcoming... Time is running too fast. So it's means aku ade masa dalam  a month and lebih sikit untuk settlekan semua urusan membooking... Booking ape? Booking baju,pelamin, MUA, Photog.. Rasa nak terbalik kepala fikirkan semua ni. 



Kenapa aku rushing? sebab harga pakej-pakej perkahwinan untuk tahun ni dan tahun depan adalah berbeza. tahun depan semuanya akan naik. So sebagai langkah keselamatan, langkah saving da n semua langkah... Aku terpaksa jugak booking semuanya sebelum 31 Disember 2013.

At first story pasal baju pengantin. Cita-cita dan impian melangit dari kecil lagi, aku nak pakai songket masa kahwin nanti, i means the Solemnization. Tak kisah lah ape orang nak kata, mahal ke? panas ke?berlagak ke? Yang penting aku tetap nak pakai!! nampak sangat ketegaq kan.. ( p/s, cilok sikit ayat Pn. Supik )



Story about songket, aku pon google lah design design songket terbaru. 
The main source memang songket Scha & Awal...... Sebab gojes sangat kan.... 
Plus dengan pic pic yang aku dapat dari kawan-kawan... ( Thanks korang sebab sudi membantu )
Esp. Pn Supik & Group Whassap DSK4b
Next,aku pun survey lah semua butik butik kat area Jengka..
Tapi feedback yang mereka bagi, "ni je design yang kami ada dik"...bile aku tanya akak tak nak design baju baru ke...??? Mereka jawab, "tak ramai yang nak pakai songket lah dik".. 
Okeiiii.. Aku pon dah macam putus harapan dah...Sampai aku rasa, okay tak pelah x payah lah pakai songket kan.. tak de rezeki.. Aku pon post status kat FB.



Tiba-tiba, kak Sophie ( owner butik yang aku ambik mase e-day dulu ) inbox Fb, dye mintak design yang aku nak, then dia tanya bila aku nak pakai. Dye willing nak buat design macam aku nak tu, tapi kena cas sikit lah, sebab baju baru. Dye charge RM800 untuk sewa sepasang baju (l+p) sekali dengan upah cas.

Ada lagi seorang owner butik Kak Diana, pon willing nak buatkan songket jugak. Then dia bagi tau aku, yang ada satu customer tu mintak dia jahitkan songket jugak. Then dia tunjuk design yang customer dia nak. Ya Allah, memang sangat owesome kot. Dia kate kalau aku suka, boleh lah dia buatkan. 

Nampaknya harapan untuk aku pakai songket kembali menyala lah..


 Tips pemilihan baju pengantin :

1) Tentukan warna : ( make sure warna tu sesuai untuk bride n groom okay) Jangan sesuai dengan kulit kita je, si pasangan diabaikan.
2) Design : Haruslah sesuai dengan bentuk tubuh pengantin... Jangan pulak disebabkan tersalah pilih kita nampak gemok, pendek, dan sebagainya.
3) Beli @ Tempah @ Sewa? Tentukan terlebih dahulu
4) Jenis Kain :  chiffon, silk, satin, songket @ sebagainya yang korang nak.

Selasa, 12 November 2013

Ada jugak orang buat baju daripada getah

Assalamualaikum

Seperti yang dijanjikan, aku preview kan few of design baju daripada
 students Saito College 






Bertemakan "Rubber Wonderland",
  fashion show yang dianjurkan oleh MREPC di MICCOS baru baru ini.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...