Selasa, 21 Januari 2014

Checklist Perkahwinan 2014

Assalamualaikum


Dah hampir ke minggu-minggu terakhir Januari 2014. Menghitung hari, mahunya tidak, hari da semakin dekat. Banyak persiapan yang harus dimulakan mulai sekarang. Masa tak boleh di u-turn balik, jadi kita tersangatlah perlu menghargai masa. Lagipun aku sangat benci kerja last minute, sebab hasilnya memang sangat tak memuaskan hati. pasti ada yang tak berkenan di mata. So, perancangan & persiapan awal sangat diperlukan. Walaupun tak kan membuahkan hasil yang 100% perfect, sekurang-kurangnya kita dah cuba memberikan yang terbaik. Jom kita share checklist perkahwinan ni :

Checklist Barang Keperluan : Asas
  • Prosedur Pernikahan 
  • Busana Pengantin
  • Make Up
  • Hantaran
  • Bridesmaid
  • Honeymoon
  • Lokasi majlis
  • Makanan
  • Tetamu
  • Goodies
  • Photographer/Videographer
  • Penginapan tetamu
  • Pengangkutan

Checklist 6 - 12 bulan sebelum perkahwinan

  • Pilih tarikh & waktu nikah - Done
  • Pilih tarikh, waktu resepsi & jamuan makan - Done
  • Pilih tarikh & waktu bertandang - Done
  • Pilih lokasi dan majlis pernikahan, resepsi & jamuan makan - Done
  • Tetapkan tema majlis - Done
  • Anggarkan jumlah tetamu & mula kumpul nama tetamu
  • Rancang aturcara majlis
  • Uruskan bajet
  • Hubungi kadi dan pejabat agama
  • Hubungi saksi pernikahan 
  • Pilih tempat kursus perkahwinan - done kursus kahwin
  • Pilih MUA - Done booking
  • Pilih bridesmaid - Done
  • Pilih caterer
  • Pilih Photographer/Videographer - Done booking
  • Pilih cincin pernikahan - Done buying
  • Pilih butik Perkahwinan - Done booking
  • Bincang rekaan baju & pelamin 
  • Bincang barang hantaran - Done
  • Pilih penggubah hantaran - DIY
  • Rancang destinasi bulan madu - Done, tunggu promotion Air Asia
  • Rancang tempat tinggal selepas berkahwin - Done

p/s : B2B 2014, mohon tinggalkan link, boleh share idea

xoxo

3 ulasan:

Halimathun Halim berkata...

hai..salam perkenalan..jemput singgah and follow my blog..tq..
http://koleksibungapahar.blogspot.com/

Fiza Basman berkata...

Salam..fiza pun B2B 2014 juga. Hehe dah baca banyak entri dr checklist ni smpai la entri terkini pasal dokumen nikah. Hehe all the best. Dah follow blog ni. Hehe

Ni url blog fiza :)
Http://soon-2be-mrs.blogspot.com

She's DHHassan berkata...

Thanks dear. done following you. Keep in touch.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...