Selasa, 30 September 2014

The Solemnization : Get My Shoulder

Assalamualaikum

Alhamdulillah ..

Akhirnya tamat sudah tempoh pertunangan yang penuh liku dan dugaan. Wah. Tanggal 30 Julai 2014,kami diijabkabulkan dan sah sebagai suami isteri dengan sekali lafaz. Syukur kehadrat Ilahi yang memudahkan segala urusan kami. Terima kasih kepada keluarga, saudara mara dan sahabat yang sudi datang memeriahkan majlis. Ada yang dijemput last minute pon, tapi sudi jugak datang. ( Eha & Ana memang sangat appreciate pengorbanan korang.)


Handbouqet hasil DIY. Setelah puas meng google. Inilah hasilnya, luka jugak lah tangan dok memintal dawai. Tapi Alhamdulillah hasilnya awesome. 


Baju yang superb dari Diana Gallery. Mula-mula tu aku pilih baju lain, sebelum pergi butik lagi aku dah aimm.. Sampai je kat butik, Kak Diana suruh aku try baju ni, katanya baju ni baru je siap, tak ada orang yang pakai lagi. so mungkin inilah yang dikatakan rezeki. Masa bertunang baju baru, nikah pon dapat baju baru.


Goodies untuk nikah, aku brorong dekat GM klang. Thanks Qiena sebab teman aku pergi memborong, jasamu sangat sangat dikenang. At first nak ambik semua yang berbentuk love tu, tapi dah habis stok, so terpaksa lah topup dengan tin merah tu. Kat dalam tin tu aku letak candy & tasbih. 

Khamis, 25 September 2014

Honeymoon Part 2 : Singapore

Assalamualaikum

Next trip, kami ke Singapore. Kali ni kami naik bas pulak. Kami park kereta di stesen bas Larkin RM5 per day. (p/s jangan parking kat terminal tau sebab mahal). Oleh sebab kami tak sempat nak tukar duit kat KL, so kami terpaksa lah tukar duit dekat Terminal Larkin Sentral.. 1 dollar dalam RM2.65 sen.



1) SBS Transit No 170

Naik bas di Platform 13, SBS Transit no 170 ke Kranji. Tiket bas RM1.80 seorang. Make sure sediakan duit cukup-cukup sebab kalau korang bagi duit lebih, driver bas ni takkan pulangkan baki.


Bas akan berhenti dua kali untuk pengesahan passport di Imegresen Malaysia dan Singapore. Bila bas berhenti je, semua orang berlari turun, mula-mula tu kami pelik jugak, sebab ape mereka lari. At last baru faham, mengejar masa dan bas. Sebab kalau lambat, kita akan tertinggal bas dan terpaksa tunggu bas yang seterusnya. Make sure simpan tiket elok-elok. kalau tak, free je kena bayar lagi sekali.


2) MRT Kanji

Bas akan berhenti di MRT kranji. Beli tiket ke CC9 Harbour Front. Train akan melalui 16 pit stop.

Kranji-Woodlands-Sembawang-Yishun-Khatib-Yio Chu Kang-Ang Mo Kio-Bishan-Braddell-Tao Payoh-Novena-Newton-Orchard-Somerset-Dhobby Ghaut

Turun di pit stop Dhobby Ghaut dan interchange ke line purple untuk ke Harbour front.



ok nampak tak, sentosa kat seberang tu je.





3) Sentosa Express

Sampai ke stesen Harbour, turun dan ikut signage ke Vivocity/Sentosa Express. Beli tiket di Sentosa Station, naik train dan turun di Hentian pertama (waterfront) untuk ke Universal Studio.



here we go

Kebetulan masa kami pergi tu ada Buskers Festival di Beach Station.

4) Balik turun di pit stop Woodlands

Naik bas SMT nombor 950 ke Johor Bharu. Bas akan berhenti dua kali jugak untuk pengesahan passport di Imegresen Singapore & Malaysia. Turun di JB, dan naik bas ke Terminal Larkin.

Seriously best sangat, cuma penat la sebab kami travel satu hari je kan. So kepada backpackers sekalian, hope info ni dapat membantu. Enjoy your holiday..

xoxo

Guest Book : Bride's Reception

Assalamualaikum

Selalu aku post guest book dari customer je, tapi hari ni tambah excited sebab post guest book sendiri. Sorry tak banyak pic, maklumlah bila diri sendiri jadi pengantin mana sempat da nak fikir benda-benda ni semua. Pic candy corner pon tak sempat nak capture. Ada lah sikit bebayang candy corner kat pic nombor 2 tu... 




Aku bagi nama Ice Cream Guest Book. Thanks to Qiena & Ada, peneman setia yang handle semua benda ni. Thanks Adik sebab jadi pen topup candy corner.


Thanks all... Love You.
Xoxo

Rabu, 17 September 2014

Honeymoon Part 1 : Krabi Thailand 2014

Assalamualaikum

Kalau dah namanya keturunan Thai, pergi Honeymoon pon pilih Thai. Konon-konon nak bawak Sham balik kampung la.... Kami beli tiket masa Air Asia buat promotion, kalau tak silap bulan Januari. So pergi balik untuk dua orang RM452 ( include tax, insurance, bagage +++++). Kalau nasib baik mungkin boleh dapat harga yang lagi murah kot. Waktu Thailand lewat sejam dari Msia, so kami naik flight pukul 1 lebih sampai kat sana pon pukul 1 lebih jugak.

Here we go!!!




1) Shuttle Bas

Sampai di Air Port Krabi, kami naik shuttle bas ke Aonang. Tambangnya 150bath seorang (RM15). Tiket bas boleh beli dekat kaunter kat dalam Airport tu. Jangan lupa untuk pesan awal-awal dekat driver bas tu supaya berhenti di MCD Aonang.

2)Sewa Scoot 

 Bila dah sampai kami Sewa Scoot dengan harga 200bath (RM20)... Sewa dekat kedai MR.KRD. Kedai tu sebaris je dengan MCD Aonang, cuma kena jalan depan sikit. Tuan kedai tu akan mintak passport sebagai cagaran @ deposit 3000bath (RM300). So bila dah settle pilihlah scoot yang mana korang nak. Rambang mata nak pilih.



kami ambik scoot merah tu
3) Hotel : The Beach Terace

Disebabkan Sham nak hotel yang menghadap pantai, so kami tak book hotel dr Msia. Lepas sewa scoot kami terus pusing-pusing pekan Krabi tu, sambil cari hotel. Finally, tercapai jugak hasrat Sham. The Beach Terace Hotel. Harga untuk semalam ialah 2000bath (RM200). Tapi kalau yang ground floor tak menghadap pantai harga bilik untuk semalam ialah 1300bath (RM130). Siap dengan breakfast dan pastinya halal.





semua channel thailand dan kebanyakkannya berita..hahahah


Aku memang suggest hotel ni, service dia terbaik tau. Breakfast pon tepi pantai, sangat feeling berhoneymoon.





4) Restaurant Lemon

Antara restoren favourite kat sini. Tom Yam dia memang sedap giler. Rugi kalau tak try. Lokasi dia pun dekat je dengan MCD Aonang. Waitress kat sini boleh cakap loghat Kedah & Kelantan.















5) Phi Phi Island


Inilah pekan Aonang di waktu malam. So lepas makan kami pon pusing-pusing Pekan Aonang.Kami beli pakej Phi Phi Island dekat kedai yang kami sewa scoot tu. Tapi aku suggest korang pergi pusing-pusing dulu pekan, banyak lagi booth yang jual pakej phi phi tu. Setiap booth menawarkan harga yang berlainan. Tapi kalau dapat 900-1000bath (RM90-100) dah kira okay da sebab pakej ni sekali dengan makan tengahari. Dalam bot pon akan disediakan minuman ringan dan buah-buahan, makan lah selagi korang mampu.



Ada banyak lagi pakej pulau selain Phi Phi Island ni. Ikut suka la korang nak pergi yang mana. Tapi Phi Phi Island ni antara pakej yang tawarkan paling banyak pulau. kalau tak silap aku ada 7 pulau. 







lunch dekat sini..


yang ni korang wajib try, sedap giler... Banana Pancake

Bamboo Island.. dekat sini tikar pantai harganya 200bath (RM20)... So better beli tikar siap2 @ sewa je tikar sebelum naik bot...

 6) Bamboo Restaurant

Untuk malam kedua, kami singgah di Bambo restoren. Makanan kat sini pon boleh tahan sedap jugak. Decoration restoren ni memang cantik, sesuai dengan namanya.



sotong cicah sambal belacan.lalalal


tom yam lagi
boleh tak nak bg nama batang kangkung goreng belacan.....


 7) Elephant Trekiing

Lepas selesai memenuhkan perut, kami jalan-jalan lagi dekat pekan Ao Nang. kali ni kami jalan kaki sebab dah tak sewa scoot.... Rugi la sewa sekejap pon bayar tetap sama kan. Then kami beli pakej Elephant Trekking ni. Harga pakej ni 450bath seorang (RM45). Hati-hati sebab ade booth yang jual 800bath seorang(RM80). So kita kena pandai pilih. Disebabkan kami dah nak balik terpaksalah kami ambik pakej sejam je.. Tak dapatlah nak tengok show dan mandikan gajah ni.... Sob sob sob.







 8) Transport ke Air Port

Ada banyak booth yang menyediakan pakej penghantaran ke Air Port Krabi. kat booth scoot tu pon ada jugak. harganya sama macam naik shuttle bas 150bath seorang (RM 15). Kebanyakkannya akan menaiki van. Tapi make sure korang tepati masa okay... Sebab van akan sampai kat hotel korang 2 jam sebelum flight berlepas dan pak cik van tu sangat benci dekat orang yang lambat. Hahah ...

Okayy lah setakat ni je yang dapat aku kongsi, hope dapat membantu backpackers yang lain.
See you.

xoxo.
















Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...