Rabu, 17 September 2014

Honeymoon Part 1 : Krabi Thailand 2014

Assalamualaikum

Kalau dah namanya keturunan Thai, pergi Honeymoon pon pilih Thai. Konon-konon nak bawak Sham balik kampung la.... Kami beli tiket masa Air Asia buat promotion, kalau tak silap bulan Januari. So pergi balik untuk dua orang RM452 ( include tax, insurance, bagage +++++). Kalau nasib baik mungkin boleh dapat harga yang lagi murah kot. Waktu Thailand lewat sejam dari Msia, so kami naik flight pukul 1 lebih sampai kat sana pon pukul 1 lebih jugak.

Here we go!!!




1) Shuttle Bas

Sampai di Air Port Krabi, kami naik shuttle bas ke Aonang. Tambangnya 150bath seorang (RM15). Tiket bas boleh beli dekat kaunter kat dalam Airport tu. Jangan lupa untuk pesan awal-awal dekat driver bas tu supaya berhenti di MCD Aonang.

2)Sewa Scoot 

 Bila dah sampai kami Sewa Scoot dengan harga 200bath (RM20)... Sewa dekat kedai MR.KRD. Kedai tu sebaris je dengan MCD Aonang, cuma kena jalan depan sikit. Tuan kedai tu akan mintak passport sebagai cagaran @ deposit 3000bath (RM300). So bila dah settle pilihlah scoot yang mana korang nak. Rambang mata nak pilih.



kami ambik scoot merah tu
3) Hotel : The Beach Terace

Disebabkan Sham nak hotel yang menghadap pantai, so kami tak book hotel dr Msia. Lepas sewa scoot kami terus pusing-pusing pekan Krabi tu, sambil cari hotel. Finally, tercapai jugak hasrat Sham. The Beach Terace Hotel. Harga untuk semalam ialah 2000bath (RM200). Tapi kalau yang ground floor tak menghadap pantai harga bilik untuk semalam ialah 1300bath (RM130). Siap dengan breakfast dan pastinya halal.





semua channel thailand dan kebanyakkannya berita..hahahah


Aku memang suggest hotel ni, service dia terbaik tau. Breakfast pon tepi pantai, sangat feeling berhoneymoon.





4) Restaurant Lemon

Antara restoren favourite kat sini. Tom Yam dia memang sedap giler. Rugi kalau tak try. Lokasi dia pun dekat je dengan MCD Aonang. Waitress kat sini boleh cakap loghat Kedah & Kelantan.















5) Phi Phi Island


Inilah pekan Aonang di waktu malam. So lepas makan kami pon pusing-pusing Pekan Aonang.Kami beli pakej Phi Phi Island dekat kedai yang kami sewa scoot tu. Tapi aku suggest korang pergi pusing-pusing dulu pekan, banyak lagi booth yang jual pakej phi phi tu. Setiap booth menawarkan harga yang berlainan. Tapi kalau dapat 900-1000bath (RM90-100) dah kira okay da sebab pakej ni sekali dengan makan tengahari. Dalam bot pon akan disediakan minuman ringan dan buah-buahan, makan lah selagi korang mampu.



Ada banyak lagi pakej pulau selain Phi Phi Island ni. Ikut suka la korang nak pergi yang mana. Tapi Phi Phi Island ni antara pakej yang tawarkan paling banyak pulau. kalau tak silap aku ada 7 pulau. 







lunch dekat sini..


yang ni korang wajib try, sedap giler... Banana Pancake

Bamboo Island.. dekat sini tikar pantai harganya 200bath (RM20)... So better beli tikar siap2 @ sewa je tikar sebelum naik bot...

 6) Bamboo Restaurant

Untuk malam kedua, kami singgah di Bambo restoren. Makanan kat sini pon boleh tahan sedap jugak. Decoration restoren ni memang cantik, sesuai dengan namanya.



sotong cicah sambal belacan.lalalal


tom yam lagi
boleh tak nak bg nama batang kangkung goreng belacan.....


 7) Elephant Trekiing

Lepas selesai memenuhkan perut, kami jalan-jalan lagi dekat pekan Ao Nang. kali ni kami jalan kaki sebab dah tak sewa scoot.... Rugi la sewa sekejap pon bayar tetap sama kan. Then kami beli pakej Elephant Trekking ni. Harga pakej ni 450bath seorang (RM45). Hati-hati sebab ade booth yang jual 800bath seorang(RM80). So kita kena pandai pilih. Disebabkan kami dah nak balik terpaksalah kami ambik pakej sejam je.. Tak dapatlah nak tengok show dan mandikan gajah ni.... Sob sob sob.







 8) Transport ke Air Port

Ada banyak booth yang menyediakan pakej penghantaran ke Air Port Krabi. kat booth scoot tu pon ada jugak. harganya sama macam naik shuttle bas 150bath seorang (RM 15). Kebanyakkannya akan menaiki van. Tapi make sure korang tepati masa okay... Sebab van akan sampai kat hotel korang 2 jam sebelum flight berlepas dan pak cik van tu sangat benci dekat orang yang lambat. Hahah ...

Okayy lah setakat ni je yang dapat aku kongsi, hope dapat membantu backpackers yang lain.
See you.

xoxo.
















3 ulasan:

safurara berkata...

sedapnya banana pancake tu.huaaaa.bila lah nk sampai sana ni!

cik mah berkata...

Bestnyer...le jadikan rujukan ni klau nk g..seronok..tgok makanan tu..nyum2

She's DHHassan berkata...

Safurara: In Sha Allah ada rezeki tu nanti....kita doakan

Cik Mah : pergi bawak baby sekali ek ...Banana pancake memang wajib try. serius edap..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...