Khamis, 25 September 2014

Honeymoon Part 2 : Singapore

Assalamualaikum

Next trip, kami ke Singapore. Kali ni kami naik bas pulak. Kami park kereta di stesen bas Larkin RM5 per day. (p/s jangan parking kat terminal tau sebab mahal). Oleh sebab kami tak sempat nak tukar duit kat KL, so kami terpaksa lah tukar duit dekat Terminal Larkin Sentral.. 1 dollar dalam RM2.65 sen.



1) SBS Transit No 170

Naik bas di Platform 13, SBS Transit no 170 ke Kranji. Tiket bas RM1.80 seorang. Make sure sediakan duit cukup-cukup sebab kalau korang bagi duit lebih, driver bas ni takkan pulangkan baki.


Bas akan berhenti dua kali untuk pengesahan passport di Imegresen Malaysia dan Singapore. Bila bas berhenti je, semua orang berlari turun, mula-mula tu kami pelik jugak, sebab ape mereka lari. At last baru faham, mengejar masa dan bas. Sebab kalau lambat, kita akan tertinggal bas dan terpaksa tunggu bas yang seterusnya. Make sure simpan tiket elok-elok. kalau tak, free je kena bayar lagi sekali.


2) MRT Kanji

Bas akan berhenti di MRT kranji. Beli tiket ke CC9 Harbour Front. Train akan melalui 16 pit stop.

Kranji-Woodlands-Sembawang-Yishun-Khatib-Yio Chu Kang-Ang Mo Kio-Bishan-Braddell-Tao Payoh-Novena-Newton-Orchard-Somerset-Dhobby Ghaut

Turun di pit stop Dhobby Ghaut dan interchange ke line purple untuk ke Harbour front.



ok nampak tak, sentosa kat seberang tu je.





3) Sentosa Express

Sampai ke stesen Harbour, turun dan ikut signage ke Vivocity/Sentosa Express. Beli tiket di Sentosa Station, naik train dan turun di Hentian pertama (waterfront) untuk ke Universal Studio.



here we go

Kebetulan masa kami pergi tu ada Buskers Festival di Beach Station.

4) Balik turun di pit stop Woodlands

Naik bas SMT nombor 950 ke Johor Bharu. Bas akan berhenti dua kali jugak untuk pengesahan passport di Imegresen Singapore & Malaysia. Turun di JB, dan naik bas ke Terminal Larkin.

Seriously best sangat, cuma penat la sebab kami travel satu hari je kan. So kepada backpackers sekalian, hope info ni dapat membantu. Enjoy your holiday..

xoxo

2 ulasan:

cik mah berkata...

Bestnyer bilallah cik mah nk g ni...

She's DHHassan berkata...

Cik Mah : tunggu baby besar sikit, msti dye suka kalau dapat p Sentosa tu....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...