Khamis, 30 Oktober 2014

20 Fakta Tentang Diri Sendiri

Assalamualaikum..

1. Anak tunggal dari ibu kedua.

2. Seorang isteri yang manja, kuat merajuk, kuat menangis dan suka memeningkan kepala si suami.

3. Tidak suka ditunggu dan menunggu. Especially bila ada orang tengah menunggu aku, aku akan jadi kelam kabut, semua benda aku buat jadi tak kena, jantung berdegup laju dam rasa bersalah yang teramat sangat.

4. Memerlukan masa sekurang-kurangnya satu jam untuk bersiap. Sepuluh minit untuk termenung depan almari pilih baju, lepas tu pilih tudung, setengah jam mandi, make up dan perkara paling lama yang aku buat adalah pakai tudung. Kawan aku pernah cakap dia risau kalau aku pakai tudung, sebab aku sanggup bukak balik kalau ada senget sikit pon.

5. Aku paling pantang orang usik, sentuh , alih atau guna barang-barang aku. Especially baju, tudung, kasut. Itulah barang paling pantang orang guna. Aku boleh consider lagi kot kalau dia orang mintak pinjam barang-barang lain. The main point, aku memang tak suka kongsi barang. Officemate kalau guna barang aku, even pen sebatang mesti pulang balik sebab takut kena marah. Rasanya mungkin faktor anak tunggal kot, jadi aku tak biasa berkongsi barang.

6. Tak boleh duduk seat belakang bila naik kereta. Kalau duduk belakang confirm aku diam je, sebab aku akan pening terus rasa nak muntah bagai.

7. Tidak makan chocolate. Kalau aku bau pon, confirm muntah.

8. Tidak suka warna coklat. Masa kecik-kecik dulu, aku pernah muntah sebab naik teksi warna coklat.

9. Aku paling pantang orang naik kereta aku lepas tu selit sampah merata-merata. Tolong buang di tempat sepatutnya.

10. Berdarah kacukan Thailand. Dulu aku boleh la cakap Thai sikit-sikit, tapi sejak arwah ayah dah tak de, terus lupa.. 

11. Aku tidak boleh memandu malam, silau yang teramat sangat. 

12. Aku tidak suka rumah aku bersepah, especially dapur. Boleh jadi stress kalau dapur macam tongkang pecah.

13. Aku sangat giler kan warna pink dan teddy bear. Tapi sejak dah kahwin ni, aku dah banyak sedekahkan teddy bear aku kat orang.

14. Aku selalunya akan jatuh cinta dengan kedai buku. Ulat buku lah konon.

15. Aku seorang yang tidur awal. pukul 10 lebih tu selalunya aku dah berada dalam mimpi.

16. Aku sangat suka bercucuk tanam. Perkara pertama yang aku buat lepas balik kerja adalah melawat sayur dan bunga-bunga aku. Pengumpul tegar pokok kaktus, berangan nak ada taman mini kaktus satu hari nanti.

17. Aku tak pandai memasak. Hahahaha nak masak je kol mama, nak masak je google. Tapi lately ni mcm dah pandai sikit la. Hahahaha

18. Aku giler shopping. Bila aku stress, aku suka pergi shopping sorang-sorang sebab tak de sape nak larang aku beli ape yang aku suka. So hilanglah stress lepas tu.

19. Aku sangat suka lipstick warna merang ang. Nampak sangat confident bila aku pakai. Kadang-kadang aku try pakai warna lain tapi at last aku mesti cuci balik, sebab rasa tak kena..At last, pakai warna merah ang tu.

20.  Aku mempunyai dua biji @ buah @ buku lesung pipit. Yang kadang-kadang aku pon lupe aku ada lesung pipit tu. heheheh




Rabu, 29 Oktober 2014

R E F R E S H

Assalamualaikum

Delete Blog
Dah lama blog tak update, banyak kali jugak aku sign in, then beberapa minit lepas tu aku sign out balik. Tak tahu kemana perginya idea-idea aku. Tangan seakan kaku pulak. Banyak kali jugak aku fikir nak delete blog. Tapi hari ni, aku decided nak teruskan berblog, sayang lah nak berhenti separuh jalan. Since 2009 aku aktif berblog takkan nak stop sampai sini. Untuk bagi semangat, aku baca balik entry-entry lama aku (kecuali entry 200-2010 sebab aku dah delete, entry zaman-zaman aku free hair dulu). 

Stress
Buat masa sekarang ni, mood aku kelaut sangat, cepat nak marah, moody, cepat terasa, cepat nak menangis. Mungkin aku dalam proses nak menerima keadaan sekeliling dan cara hidup yang baru dan mungkin banyak sangat perkara yang buat aku stress sekarang ni. ##debush

Baby Qaireena
Macam yang korang tahu, Pn. Supik dah selamat melahirkan baby girl. Dhia Qaireena yang sangat comel, pengarang jantung mama dan babah. Alhamdulillah, semoga Qaireena membesar dengan sihat dan menjadi anak yang solehah. Amin. Tak sabar nak tunggu Pn. Supik balik KL, dah mengidam sangat nak jumpe baby. Hari-hari duk whassap mintak gambar baby. (banyak sangat tertumpahnya kasih sayang kat baby ni)...

Kursus DMFK
2-3 minggu lepas aku ade join kursus dengan Dr. Fadzilah Kamsah. Tajuknya Pengurusan Stress. Input nya sangat menarik dan dapat membantu aku detoks hati sendiri. Jom kita kongsi sedikit ilmu untuk manfaat bersama.

Strategi Menangani Stress 

1. Hati dan niat murni

2. Minda yang positif
    -Jangan suka labelkan orang
    -Jangan berprasangka buruk pada orang

3. Audit dalaman
    -usaha & tindakan cemerlang
    -audit cara pemakanan (satu hari satu protein)
    - makan malam sebelum maghrib

4. Ibadah dan doa
   - solat taubat dan witir setiap hari
   - Al-Quran dan zikir

5. Hubungan yang cemerlang
   - Doakan kawan, guru-guru, jiran-jiran, ahli keluarga
   - Maafkan semua orang sebelum tidur
   - Bantu kawan, didik dan pesan

6. Penampilan anggun
   - Tuhan itu cantik, dan Tuhan suka yang cantik-cantik

7. Ada guru ada mentor

8. Budaya diri dan kerja yang hebat
   - Masuk rumah kaki kanan, baca basmallah, suh Al-Ikhlas dan beri salam
   - Tidur mengiring ke kanan
   - Masuk toilet kaki kiri
   - Mandi dari bawah (kaki)
   - Solat taubat dan witir
   - Sarapan dengan makan buah (seeloknya pisang)


* Kita tidak boleh benci orang kita cuma boleh benci perbuatannya sahaja.


Love,
DHHassan














Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...