Ahad, 19 April 2015

M O R N I N G S I C K N E S S

Assalamualaikum

Selamat pagi. Alhamdulillah aku dah beransur sihat, muntah dan pening tu dah tak terlalu teruk macam sebelum ni. Cuma sekarang baby tak nak makan makanan luar je, dye nak makanan yang mama & papa masak je. Bagus si kecil ni, berjimat cermat. Untung la papa dye boleh save budjet.

Cerita pasal alahan ni, tak sama untuk semua orang. Ada yang tak kena alahan langsung, ada yang sampai 9 bulan pon masih ada alahan. Bergantung pada rezeki masing-masing. Tak pe lah, ni semua jihad seorang ibu. 

Masa mula-mula aku pregnant tu, tak rasa lagi mabuk ke pening ke cuma cepat rasa letih je. Bila masuk minggu keenam baru start alahan. Melepet je, kerja-kerja rumah memang tak ambik tahu langsung da. Masa minggu ke-7 tu aku dehydration, sampai warded  masuk air kat DEMC. Antara alahan-alahan yang aku kena hadap.....

Dapur adalah kawasan larangan..... 
Masa aku mula mula pregnant , Sham hari hari mengidam makan kambing bakar. Bayangkan hari-hari dye duk bakar kambing kat dapur. Ya Allah Tuhan je tahu perasaan aku masa tu, setiap kali dye membakar setiap kali tu la aku akan menangis. Jalan penyelesaiannya dye kurung aku dalam bilik nak elakkan bau tu. kadang-kadang tu sampai tertidur la. Makanan berminyak, tambah tambah ayam goreng memang tak boleh masuk langsung. sampai jiran aku goreng ayam pon aku boleh bau, lepas tu menangis sebab busuk. Nasib lah jiran aku tu dah pangkat mak cik mak cik dan dye memahami. 

Make Up paling pantang....
Ada orang cakap kalau tak suka make up ni baby boy, ada jugak cakap baby girl. Tak kisah lah semua tu yang penting sepanjang pregnant ni, make up memang tak sentuh langsung. Rasa nak muntah bila bau alat-alat make up tu, rasa pening la, macam-macam la. Masa mula mula preggy dulu Kak de ade pesan make up tak baik tuk baby, sebab ade bahan kimia. So, bagus la aku tak suka make up kan.

Jerawat dah macam cendawan tumbuh....
Selalunya jerawat paling susah nak tumbuh kat muka aku. Tapi bila pregnant ni, mak ai berlumba-lumba jerawat tu nak tumbuh, siap beratur lagi. Yang kecik, yang besar semua ada. Siap boleh buat koleksi la.

Tak suka bau suami....
Haha yang ni paling serius, kadang-kadang tu sham baru lepas mandi pon aku bau busuk jugak. Kesian kat dye, terpaksa mandi balik. Kalau dulu suka sangat bau suami, sekarang ni ambik kau, suami pakai perfume pon bau busuk jugak. 

Tak suka keluar rumah....
Aku keluar rumah pon untuk pergi office je, tu pon keluar je pintu cepat-cepat masuk kereta, sebab tak nak jiran tegur. Entah kenapa, jadi tak suka nak bersembang dengan orang. Pergi office pon duduk dalam bilik senyap-senyap, tutup pintu. Kadang-kadang tu sampai kunci pintu tak nak bagi orang masuk. Nasib baik lah masa tu bos kursus 3 minggu, so dye tak ada la kat office. Shopping barang dapur ke ape ke semua Sham yang pergi seorang, aku memang tak mampu nak ikut dah. Tengok wayang apatah lagi, kesian suami aku, selalunya weekend kita orang pergi tengok wayang. Beli CD tengok kat rumah je lah time ni.


Minggu ke-9 adalah yang paling teruk. Masa tu mama datang jaga aku, sebab sham kena pergi kursus kat PD. Mama sampai cakap, Ya Allah kakak.. mai la pindah sini mabuk tu kat mama, tak sampai hati dah mama tengok kakak. Sebab time ni memang dah tak boleh nak makan langsung, masuk makanan je muntah, even makan buah sekali pun muntah jugak. Sakit kepala tak tau nak cakap la, memang teruk.

Kesian sebenarnya tengok suami aku. Balik kerja je, terus keluarakan lauk dari peti, buka buku resepi nak memasak, tak pon dye google je. Lepas siap masak, basuh baju, sidai baju, siapkan bubur untuk aku. Dah siap semua pergi cuci tandas, sebab penuh dengan sisa-sisa muntah aku. Tapi itulah pengorbanan seorang suami, Alhamdulillah allah kurniakan aku seorang suami yang sangat memahami, bertanggungjawab dan penyayang.

Love
DHHassan














Selasa, 14 April 2015

Pantai Pengkalan Balak, Melaka

Assalamualaikum

Cerita yang dah hampir nak basi dalam draft. Family Trip ke Melaka bulan Oktober tahun lepas. Lokasinya, Pantai Pengkalan Balak. Alhamdulillah, semuanya berjalan seperti yang dirancang.
Sebab aku malas nak menaip, kita bercerita melalui gambar je la okeiii...


tempat beradu 6 family...

mood pengantin baru....

melayan anak anak beristana pasir


test dslr jap. mihmih

gigih tunggu turn naik river cruise, sebab hujan lebat

Dari kiri Abg De, Kak De & Baby Fatina
Aku, Sham
Mama, adik & Sara
Mak & Abah

tak tahu kali keberapa dah naik menara ni... kali ni feeling naik dgn somi...

Love
DHHassan


Khamis, 9 April 2015

A N U G E R A H T E R I N D A H

Assalamualaikum



Alhamdulillah syukur ke hadrat Ilahi yang telah mengurniakan kami anugerah paling terindah ini. Sapa kata tak stress bila dengar orang lain mengandung, tapi kita belum lagi? Tipulah kalau kata tak stress kan. Tapi take positif, itu rezeki dia Alhamdulillah, doakan yang terbaik untuk kandungan dia. Pegang kata-kata DMFK bila kita mendoakan yang baik untuk orang, Allah akan minta malaikat mendoakan yang baik juga untuk kita. In Sha Allah. 

Actually dah ada beberapa tanda-tanda awal yang agak pelik, tapi aku malas nak beria sangat sebab takut frust, so tak payah nak menaruh harapan sangat. Fisrt, jerawat naik berlumba lumba kat muka, selalunya aku memang susah nak ada jerawat walaupun time nak period. Second, Sham ni paling tak suka makan hati ayam. Aku pula tiba tiba teringin nak makan hati ayam goreng. So malam tu aku goreng la seketul je hati ayam, kang banyak-banyak membazir pulak. Tibe tibe dia ambik ati ayam dalam pinggan aku tu, makan dengan muka selamba je. 

"eh, bukan abg tak makan hati ayam dari kecik ke?
"Ala abg nak rasa je,sedap ape"

Start dari situ aku dah makin pelik dah, tapi aku diamkan je, tak bagi tau sesiapa pun. Selang dua tiga hari lepas tu, Sham tanya aku, kat mana boleh dapat daging kancil tapi tak yang owg pelihara nak yang kat hutan. Ah sudah. Pagi esoknya bila sampai opis, aku bagi tau opismate aku (Mek Jah) kat mana nak cari kancil hutan, sebab kebetulan suami dia suka masuk hutan. 

"Ade ape2 ke kamu ni sayang"
"Ade ape acik?"
"Selalunya kalau suami mengidam nak makan pelik pelik tu, isteri dia mengandung"
"Owh ye ke" Sham teringin je kot acik...."

Esoknya opis ade buat farewell picnic kat Taman Rimba Ria, KD. Startt pukul 10 sampai 12 tengahari. Habis picnic tu aku n Sham pergi baiki kereta dia kat Kaki Motor, Sunway. Balik tu singgah kejap rumah kawan aku, dye buat makan-makan. Start petang tu aku dah rasa letih sangat, macam baru lepas rentas desa. Pelik kenapa penat sangat, padahal aku tak drive pon.

Esoknya, period dah lambat 3 hari, mula mula macam nak biar je dulu, sebab selalunya period aku antara 28-33 hari, tak menentu. Tapi bila teringat balik kata-kata Mek Jah tu, aku terus decide nak check UPT. Masa tu aku tak simpan harapan apa-apa pon, memang redha kalau naik satu line je. Sekali bila tengok, wah 2 line, terdiam sekejap, apa lagi terus berlari lah masuk bilik kejutkan Sham. Petang Ahad tu kita owg keluar pergi Farmasi cari UPT yang mahal sikit. Esok pagi sebelum pergi kerja, test lagi sekali, Alhamdulillah double line jugak. 

Malam esoknya, kita orang pergi klinik untuk confirmkan. Pergi Klinik Azlina & Sharifah, panel LGM tapi malam tu doktor lelaki yang duty. So tak jadi lah, kite owg decide nak pergi panel TNB, Klinik Alam Medic. Alhamdulillah doktor perempuan,so macam biasa fullfill borang PM Care , tunggu turn. Lebih kurang setengah jam baru kena panggil, maklumlah owg ramai sangat malam tu. Bila masuk, doktor perempuan Cina, die tanya

"Kenapa?"
"Saya nak confirmkan pregnancy"
"Ada buat test"
"dah, ni dia"
"Okey 2 line, confirm. Lgi 4 bulan awak datang ok."

Okay macam tu je service dia. Memang sakit hati sungguh. Esok pagi kite owg decide nak pergi Klinik Azlina balik. Sejak kahwin aku memang selalu buat check up kat situ, so doktor tu dah tau keadaan kesihatan aku. Bila masuk je, dye dah tau dah yang aku mengandung. Dye scan , tapi tak nampak sebab baru 3 minggu cuma dinding rahim menebal tanda awal2 pregnancy. Macam biasa Doktor akan berceramah panjang lebar kat aku, tambahan pula aku bagi tau yang aku nak travel ke Langkawi 12hb ni. Sebakul adviced dye bagi. Ada lah jugak sejam aku duk dalam bilik dye.

Alhamdulillah dah confirm, terus kol Mama. Sebenarnya dah tergedik gedik nak bagi tau dari hari Ahad tu lagi tapi tak jadi lah, nak confirmkan kat klinik dulu. 

" Mama, tahniah mama dah naik pangkat"
"Naik pangkat? diam sekejap.... "Kakak mengandung ?''
"'Aah 3 minggu"
"Alhamdulillah lega dah hati mama, lepas ni selalu lah mama datang sana, dah ada cucu"
"Amboi datang nak tengok cucu je?"@#$%^&*




Alhamdulillah baby dah 3 bulan sekarang, aku pun baru je ok sikit dari morning sickness. Dah boleh start kerja macam biasa dah. Doakan aku dan baby selamat tau. Thanks


Love,
DHHassan
















Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...