Isnin, 11 Januari 2016

Kronologi Melahirkan Seketul Uqail

Assalamualaikum

Finally sudah habis tempoh bercuti selama 3 bulan. Alhamdulillah semuanya dipermudahkan oleh Allah S.W.T. Lahirnya si jantung hati Papa dan Mama ke dunia pada tanggal 7 Oktober 2015 (Rabu). Seketul Uqail lahir dengan berat 3.1kg di Salam Shah Alam Specialist Hospital (Next entry aku story pasal Hospital ni, service memang tip top). 

2hb Oktober 2015 (Jumaat)

Check up 38 minggu dengan Dr. Siti Mariam. So far alhamdulillah, semuanya okeii. Berat baby dah 2.9 kg. Dr minta izin husband untuk check jalan sebab aku dah mengadu rasa sakit macam ada benda korek. Dr kata kemungkinan baby tengah cari jalan keluar tu. Bile check automatik jalan da buka 1cm kan. Perasan kena check jalan tu, sakit mak oiiii... tp sakit tu 2% je dari sakit bersalin tu. Dr Siti Mariam tu sangat la caring, die mintak maaf dulu baru dia check. Dia cakap, "Sakit sikit ye Yang, tak pe sabar ye, sakit tu penghapus dosa, banyak pahala awak". Si Sham pulak macam-macam di tanya kat Dr tu, kalah aku yang mengandung ni. 

Kaki aku macam biasa lah, tetap membelon seperti biasa. Sham risau sangat pasal kaki tu, Dr cakap itu normal cuma tinggikan kaki semasa tidur. Ha tau pon dia nak tanya kat Dr., selalu dia duk bantai gelak tengok kaki aku, siap panggil anak gajah lagi. :-). Selesai check up tu kite org mintak mc sebab aku dah tak larat sangat nak pergi kerja, nak duduk 8 jam atas kerusi kat office tu. Dr Siti estimate aku akan bersalin hari selasa 6hb. 

3hb Oktober 2015 (Sabtu)

Pagi-pagi lagi si pari-pari Ada ngan Akinah dah sampai. Ni lah kawan sejati, nak teman aku di saat-saat aku sarat mengandung. Hai lah kawan dari merisik, tunang, nikah, sanding, bertandang ni sampai saat nak melahirkan pon korang lah di sisi. Thanks sayang-sayang, touching sangat tau. Kebetulan pulak pagi tu dah ada turun tanda darah. Apa lagi haru biru semuanya, duk mesej orang tu orang ni, duk tanya kena pergi hospital ke? Ada yang cakap kena pergi ada yang cakap tunggu sakit. Akhir sekali kite orang buat keputusan untuk tunggu mama sampai dari Jengka then baru pergi hospital. Sebelum pergi hospital tu sempat bermake up bagai, feeling nak bersalin dalam keadaan cun melecun. Hahaha sampai kat Salam terus direct ke Emergency, then bila Dr check jalan dah buka 3cm. Tapi tak warded lagi, so boleh balik dulu sebab tak sakit lagi.

4hb Oktober (Ahad)

Disebabkan tak de rasa sakit lagi, gigih jugak la kami buat Maternity Photoshoot kat Taman Layang-layang. Hasilnya dengan Mama sekali terjebak, haha. Tak sedar kaki membelon tu, mampu lagi berpose bagai.


5hb Oktober (Isnin)

Disebabkan terlalu banyak berjalan semalam, kaki makin membelon. Bersenang lenang di rumah sambil request nak makan macam-macam kat Mama. Contraction still tak ada lagi.

6hb Oktober (Selasa)

Mulanya Sham tak nak pergi kerja sebab takut tiba-tiba aku nak bersalin. Tapi Mama suruh jugak dia pergi, sebabnya tak ada lagi tanda-tanda aku nak bersalin. Aku masih MC lagi hari tu, sebab kaki masih membelon. Petang tu, Sham balik kerja awal, tengah santai-santai tengok tv tiba-tiba rasa ada air keluar, aku pon cepat-cepat lari masuk bilik. Mama pon cepat-cepat ikut aku, sekali tengok air ketuban dah pecah. Tengok jam? Ah sudah pukul 5.30, Shah Alam tengah jammm giler time ni. Nak tak nak redah je lah nak buat camane lagi. Sampai kat Salam dalam pukul 6.45 terus warded. Dr check jalan still 3cm.

Start dari pada tu nurse pon pasang la mesin contraction tu kat perut aku , sejam sekali nurse datang pantau keadaan aku. Balik-balik soalan sama sampai aku pon dah letih nak jawab. Last aku cakap, "Saya tak sakit nurse nanti kalau saya rasa sakit saya tekan bell tu ok?" Nurse tu pelik je tengok aku, bukan nurse je Mama dan Sham pon asyik duk tanya sakit ke tak.. Tapi aku nak buat camana dah memang tak de rasa sakit, tak kan aku nak tipu cakap sakit kot.


Malam tu aku tak habis-habis duk baca zikir-zikir dan doa-doa tuk permudahkan urusan melahirkan. Mama dan Sham duk baca Yasin.

7hb Oktober (Rabu)

Tepat pukul 6pagi nurse datang, "Puan boleh siap-siap ye, mandi. Husband sekali ye, sekejap lagi kita nak masuk labour room dah." Ok, ini mesti kes nak paksa aku bersalin lah tu. Tepat pukul 7 nurse datang siap bawak kerusi roda nak bawak masuk lr. "Eh tak pe cik, saya boleh jalan saya tak sakit". Nurse tu pelik, "betul ni Puan"? Tapi kite tetap kena bawak Puan masuk lr sebab air ketuban dah lama liking, takut baby lemas nanti".

Masuk lr, nurse suruh aku bfast dulu, dye bancuhkan milo panas & roti. Serius tak selera, aku nak makan nasi goreng ^&%$#@. Hehe memang tak mendapatla nak makan nasi goreng time tu. Selesai bfast, nurse sambung balik pasang mesin contraction tu. Still jalan bukak 3cm jugak. Sham tak habis2 suruh aku minum air zam-zam. Nak bagi sebagai penawar katanya. Lama jugak la kami duduk dalam tu, sampai pukul 9 lebih tu nurse datang check, still 3cm. Dr suggest untuk induce sebab jalan lambat sangat bukak. Dr mintak kebenaran suami then induce. Lepas induce aku rasa mengantuk sangat. Sham keluar pergi belikan bfast tuk Mama. Dia masuk balik tu aku dah tertidur.

Sedar je dari tidur tu,  dalam pukul 10 lebih dah start contraction yang sebenar. Sakitnya yang amat sangat. Macam-macam cara dah aku atas katil tu, Sham panggil nurse, nurse check jalan baru 7cm. "Anak pertama kena tunggu 10cm encik", Ok lagi 3cm je, Aku dah tak tahan sangat da, dekat mulut memang duk baca "lailahailla anta subha nakainnikuntu minazzalimin" sambil menahan sakit. Habis baju sham aku tarik, siap pakej gigit jari dye lagi sebab duk menahan sakit. Dia dah tengok aku teruk sangat tu dia panggil nurse, nurse check jalan dah bukak 10cm. Terus Dr masuk, Dr suruh Sham bukak tudung ak, bukak ikatan rambut, pegang tangan aku.

Masa tu aku dah tak fikir ape dah, nak selamatkan baby ye. Aku dah mengantuk sangat time nak bersalin tu, rasa nak tidur je. Sham sampai tepuk-tepuk pipi tak bagi aku tidur. 3 kali push baby still tak keluar, sebab aku tak de tenaga sangat dah, aku dah letih menahan sakit contraction tadi. Dr suruh aku try push lagi sekali sebab kepala baby dah nampak da. Tapi still tak boleh jugak. Finally, Dr vakum. Then aku dengar suara anak aku menangis. Dalam hati Alhamdulillah anak aku selamat. Dr letak baby atas perut then dia tanye gender baby. Sambil tersenyum aku jawab "baby Boy" sambil pandang Sham yang da bercucuran air mata macam air paip.. (First time aku tengok suami aku menangis),"Terima kasih Sayang, itu je yang aku dengar keluar dari mulut dia.

Lepas pada tu Sham Azankan baby dan nurse bawak utk mandi. Bermulalah proses menjahit. Dr Siti bius 2 kali, sebelum jahit tu nurse duk tekan-tekan perut aku tuk keluarkan sisa darah2 yang masih ada dalam rahim.Masa dr jahit tu aku dah tak sedar ape, cuma rasa macam semut gigit je, Then aku tertidur. Sedar-sedar je nurse kejutkan aku tuk dibawa masuk ke ward.


Alhamdulillah Allah permudahkan segalan urusan aku dalam melahirkan khalifah Allah Seketul Uqail. Aku bersyukur sangat rasa sakit yang aku kena hadapi tu tak lama, Terima kasih Allah. Apapun doa yang penting, doa diri sendiri, mohon pada Allah supaya dipermudahkan melahirkan, Setiap kali solat aku tak pernah berhenti berdoa. Tambah lagi restu suami dan doa seorang ibu.

Masa dah 7 bulan tu selalu lah dengar ayat-ayat Al-Quran, even dalam kereta pon. Stop lah sekejap radio tu, pasang CD mengaji. Kat office, waktu nak tidur. In Sha Allah, itu lah salah satu penawarnya.


Love,
DHHassan.

5 ulasan:

Nuruleaida Daud berkata...

hai tahniah dapat baby boy..bila baca kisah awk ni mcm terasa plak kisah bersalin baby girl saya setahun lepas hehe..welcome to motherhood :)

She's DHHassan berkata...

Thanks :-)

misz sheyla berkata...

Alhamdulillah....sihat baby ngan mama..tahniah..pengalaman yg plg best kan...

cik mah berkata...

Tahniah...seronok pulak bc cerita dekat2 cik.mah nk bersalin ni...

She's DHHassan berkata...

misz sheyla : huhuhu alhamdulillah thanks dear
cik mah : huhuhuhu semoga dipermudahkan cik mah

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...