Selasa, 22 Mac 2016

Seketul Uqail dah boleh makan

Assalamualaikum
 
Pejam celik pejam celik sekejap je masa berlalu. 7hb 4 ni Seketul Uqail dah nak masuk 6 bulan. Tak lama dah Seketul Uqail dah boleh makan. Mama dah excited sangat nak bagi Uqail makan. Siap beli food processor lagi tu. Mama pon dah excited duk google ape yang boleh dan tak untuk makanan pertama baby.
 
Lepas ni tertutup la mulut sekeliling yang bising sangat sebab mama still tak bagi Uqail makan lagi. Sabar ok, tunggu lah 6 bulan. Uqail ok je kan orang lain plak yang sibuk suruh makan. Paling sakit hati siap ada yang cakap orang dulu-dulu boleh je kecik-kecik bagi makan. Jawapan mama senang je, Orang dulu tak pergi sekolah pon, kenapa orang sekarang sibuk nak hantar anak pergi sekolah. Zaman dah berubah ok, mungkin orang dulu tak didedahkan pasal ilmu pemakanan, jadi mereka tak tau ape yang patut dan ape yang tak.
 
Prevent is better than cure right? Jadi bile kita ade ilmu kita guna, tak semua benda kena ikut cara orang dulu. Nampak tak betapa susahnya mama nak fahamkan orang-orang yang suke nak suruh Uqail makan???.
 
Alhamdulillah misi nak bagi Uqail makan pada waktu yang sepatutnya berhasil. Misi seterusnya untuk berkata tidak pada garam dan gula sehingga umur Uqail 2 tahun. Chaiyouk2x Mama.....
 
 

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...